Pse të fillohet mësimi pak më vonë në mëngjes, lexoni benefitet te fëmijët

2019-06-22 në ora 10:33

Imagjinojeni: është e hënë në mëngjes dhe fëmija juaj adoleshent mezi zgjohet nga gjumi për t’u bërë gati për shkollë.

Nuk është faji i tyre – fajsojeni biologjinë.

Kur fëmijët hyjnë në pubertet, trupat e tyre përjetojnë një mori ndryshimesh, duke përfshirë ato që ndikojnë në orarin e tyre të gjumit. Jo vetëm që adoleshentët kanë nevojë për më shumë gjumë në përgjithësi, por ciklet e tyre të gjumit gjithashtu zhvendosen më vonë, që do të thotë të zgjohesh më vonë, transmeton GazetaShneta.

Për fat të keq, një gjë që nuk ndryshon në jetën e tyre është koha kur ata duhet të shkojnë në shkollë.

Pra, ndërsa tinejxheri juaj ka nevojë të fle deri në orën 8 ose 9 në mëngjes, zilja e parë e shkollës zakonisht bie më herët se aq.

Por hulumtimet gjithnjë sugjerojnë se fillimi i shkollës më vonë gjatë ditës – duke e vonuar fillimi për një orë- mund të kenë efekte të rëndësishme pozitive tek adoleshentët, që nga truri e në trupat e tyre, shkruan Health Line.

Gjetjet paraprake nga një studim i ri i Akademisë Amerikane të Mjekësisë Gjimnastike zbuluan se shtyerja e kohës së fillimit të orës së parë për nxënësit e shkollave të mesme ndikoi jo vetëm në orë më të gjata gjumi, por edhe në rritjen e angazhimit gjatë orës.

Studiuesit zbuluan se përfitimet e fillimit të shkollës më vonë ishin të shumëfishta:

– Nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme dhe të mesme fjetën më gjatë. Nxënësit e shkollave të mesme fituan gati një orë shtesë të gjumit.

– Orë të zgjatura të gjumit gjatë vikendit

– Më pak studentë raportuan se ndiheshin shumë të përgjumur për të bërë detyrat e shtëpisë

– Rezultatet për angazhimin akademik ishin gjithashtu dukshëm më të larta.

Koha e përshtatshme për të filluar mësimin (8:30 ose më vonë për nxënësit e shkollave të mesme) janë të rëndësishme për të ndihmuar studentët të flenë mjaftueshëm, që është thelbësor për të gjitha aspektet e shëndetit, mirëqenies dhe të mësuarit “, ka thënë hulumtuesja kryesore e studimit Lisa J. Meltzer.

“Gjumi i mjaftueshëm është i lidhur me një humor më të mirë, funksion të përmirësuar të njohjes dhe rezultate më të mira akademike”, shtoi ajo./GazetaShneta/