Pyesni pediatrin: Çfarë mund të bëjnë nënat e reja rreth furnizimit të ulët me qumësht gjiri?

2022-06-21 në ora 22:48

Njëra ndër pyetjet më të shpeshta të nënave, posaçërisht të atyre të herës së parë, problematika rreth ushqyerjes me gji, mund të jetë shpesh prezente – javët e para pas lindjes së fëmijës.

Pyetje: Jam e shqetësuar se nuk po prodhoj mjaftueshëm qumësht për fëmijën tim. A ka ndonjë gjë që mund të bëj për këtë?

Përgjigje: Lundrimi i shqetësimeve për furnizimin e ulët të qumështit të gjirit mund të jetë shumë stresues për disa nëna.

Këtu janë pesë hapa që mund t’ju ndihmojnë nëse jeni duke kërkuar të rritni furnizimin me qumësht, pavarësisht nëse jeni duke ushqyer foshnjën tuaj ekskluzivisht me gji ose duke plotësuar me formulë ose ushqime të ngurta, shkruan MedicalxPress transmeton Gazeta Shneta.

– Vizitoni ofruesin e kujdesit shëndetësor të fëmijës suaj

Të gjitha nënat ndajnë shqetësimin nëse qumështi i tyre është i mjaftueshëm për fëmijën e tyre.

Nëse jeni të shqetësuar rreth furnizimit me qumësht gjiri, vizitoni pediatrin e fëmijës suaj.

Pediatri do të fillojë duke parë se si po rritet foshnja juaj. Një fëmijë që po ndjek kurbën e rritjes siç duhet është shumë qetësuese.

Ndonjëherë foshnjat janë të shqetësuar për shkak të dhimbjeve të barkut ose faktorëve të tjerë, të cilët mund të mos lidhen me vëllimin ose sasinë e të ushqyerit.

Pediatrit gjithashtu mund të punojnë me ju për të identifikuar faktorët që mund të ndihmojnë në rritjen e furnizimit me qumësht gjiri ose në zgjidhjen e vështirësive të ushqyerjes me gji, duke përfshirë çështjet e kapjes dhe pozicionet e dhënies së gjirit.

– Kontrollo teknikisht pompën e gjirit

Nxjerrja efektive e qumështit është mënyra më e mirë për të ndihmuar në ruajtjen e furnizimit me qumësht.

Nëse jeni duke pompuar dhe vini re se ka një rënie në vëllimin që mund të prodhoni, kontrolloni pajisjet tuaja të pompës.

Është gjithashtu një ide e mirë të inspektoni valvulat e pompës. Me kalimin e kohës, ato mund të konsumohen dhe të zvogëlojnë efektivitetin e pompës suaj.

Gjithashtu, merrni parasysh nëse lloji i pompës që po përdorni është më i miri për nevojat tuaja specifike.

Një pompë elektrike e dyfishtë është më e mira kur duhet të derdhni qumështin e gjirit.

Pompat manuale ose me dorë mund të funksionojnë për përdorim afatshkurtër, por nuk janë ideale kur planifikoni të ktheheni në punë jashtë shtëpisë ose të pomponi për një kohë më të gjatë.

– Nëse jeni duke përdorur dhe formulën, ofroni fillimisht qumështin e gjirit

Nëse jeni duke e plotësuar dietën e foshnjës tuaj që ushqehet me gji me formulë, fillimisht startoni të ushqeni me qumësht gjiri në dispozicion.

Më pas, nëse është e nevojshme, jepini foshnjës formulën për të përmbushur kërkesat ushqimore në rritje.

Sigurohuni që të ndiqni udhëzimet e sigurisë ushqimore për qumështin e gjirit dhe formulën e foshnjës.

Nëse njëra prej tyre lihet shumë gjatë, veçanërisht pasi të jetë përdorur një shishe, ato mund të kontaminohen me baktere.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

– Merrni kohë për t’u kujdesur për vete

Qëndrimi i hidratuar dhe marrja e ushqimit të mirë janë shumë të rëndësishme për prodhimin e qumështit të gjirit.

Ju duhet të kujdeseni dhe të ushqeni veten në mënyrë që të mund t’i siguroni ushqim fëmijës suaj.

Nuk nevojiten truke apo produkte të veçanta; ushqimet specifike ose suplementet që mund të shihni të tregtohen për të nxitur prodhimin e qumështit të gjirit nuk janë të nevojshme.

Në vend të kësaj, përqendrohuni te hani ushqime të shëndetshme dhe të pini shumë ujë, të njëjtat gjëra që të gjithë ne duhet të bëjmë çdo ditë.

– Merrni parasysh faktorë të tjerë shëndetësorë

Nëse keni vënë re një furnizim më të ulët se zakonisht me qumësht, merrni parasysh faktorë të tjerë shëndetësorë.

Për shembull, rikthimi i ciklit tuaj ose problemet e tiroides mund të ndikojnë në furnizimin e qumështit të gjirit.

Infeksionet gjithashtu mund të ndikojnë në aftësinë tuaj për të prodhuar qumësht gjiri.

Disa faktorë të tjerë që mund të rrisin rrezikun e qumështit të ulët përfshijnë: fëmija juaj ka lindur para kohe; keni pasur një lindje cezariane ose një lindje të vështirë; keni lindur binjakë ose më shumë, keni pasur një biopsi ose operacion të mëparshëm të gjirit. /Gazeta Shneta/