Qelizat T të liruara nga ftohjet e zakonshme mund të ju ofrojnë mbrojtje ndaj COVID-19

2022-01-10 në ora 22:19

Nivelet e larta të qelizave T nga koronaviruset e zakonshme të ftohjes mund të ofrojnë mbrojtje kundër Covid, ka gjetur një studim i Imperial College në Londër i publikuar të hënën, i cili mund të informojë qasje për vaksinat e gjeneratës së dytë.

Reuters raportoi se:

Imuniteti kundër Covid-it është një tablo komplekse dhe ndërsa ka prova të zvogëlimit të niveleve të antitrupave gjashtë muaj pas vaksinimit, qelizat T besohet gjithashtu se luajnë një rol jetësor në sigurimin e mbrojtjes.

Studimi, i cili filloi në shtator 2020, shikoi nivelet e qelizave T ndër-reaktive të liruara nga ftohjet e mëparshme në 52 kontakte shtëpiake të rasteve pozitive me Covid menjëherë pas ekspozimit, për të parë nëse ata vazhduan të zhvillonin infeksion.

Ndër të tjera, u zbulua se 26 prej tyre që nuk zhvilluan infeksion kishin nivele dukshëm më të larta të këtyre qelizave T sesa njerëzit që u infektuan. Studiesit nga Imperial College nuk thanë se sa do të zgjaste mbrojtja nga qelizat T.

“Ne zbuluam se nivelet e larta të qelizave T para-ekzistuese, të krijuara nga trupi kur infektohen me koronaviruse të tjerë njerëzorë si ftohja e zakonshme, mund të ju mbrojnë kundër infeksionit Covid-19,” tha autori i studimit Dr Rhia Kundu. /Gazeta Shneta/