Rastet kur seksi mund të jetë vdekjeprurës, kujdes nga këto veprime

2018-06-07 në ora 17:36

Hov i papritur i aktivitetit fizik – të tilla si vrapimi ose seksi – rritin ndjeshëm rrezikun për të patur një sulm në zemër, veçanërisht në njerëzit që nuk marrin stërvitje të rregullta, thonë studiuesit amerikanë.

Mjekët kanë njohur që aktiviteti fizik mund të shkaktojë probleme serioze në zemër, por studimi i ri ndihmon në përcaktimin e rrezikut, thotë Dr Issa Dahabreh nga Qendra Mjekësore e Tufts në Boston, studimi i së cilës shfaqet në Journal of the American Medical Association, transmeton Gazeta Shneta.

Ekipi analizoi të dhënat nga 14 studime të ndryshme duke shikuar lidhjen midis stërvitjes, seksit dhe rrezikut të sulmeve në zemër ose vdekjes së papritur kardiake – një ritëm vdekjeprurës të zemrës që ndalon qarkullimin e gjakut në zemër; Ata gjetën se njerëzit kanë 3,5 herë më shumë gjasa të kenë një sulm në zemër ose të kenë vdekje të papritur kardiake kur ata ushtrojnë krahasuar me ata që nuk bëjnë ushtrime.

Dhe ata kanë 2.7 herë më shumë gjasa për të marrë një sulm në zemër kur ata janë duke bërë seks, ose menjëherë pas kësaj, në krahasim me kur ata që nuk bëjnë. Çfarë do të thotë kjo është se njerëzit që nuk ushtrojnë rregullisht duhet të fillojnë ndonjë program stërvitje ngadalë, duke rritur gradualisht intensitetin e stërvitjes me kalimin e kohës./Gazeta Shneta/