Rëndësia e gjumit në trupin e njeriut

2019-12-03 në ora 12:37

Sa gjumë keni marrë natën e kaluar? Po nata më parë? Mbikqyrja e orarit tuaj të gjumit mund të mos jetë një përparësi kryesore, por marrja e gjumit të mjaftueshëm është thelbësore për shëndetin tuaj në shumë mënyra.

Ju mund të mos e kuptoni, por sasia e gjumit që merrni mund të ndikojë në gjithçka, nga pesha dhe metabolizmi juaj deri në funksionin dhe gjendjen shpirtërore të trurit tuaj shkruan healthline, transmeton GazetaShneta.

Për shumë njerëz, koha e zgjimit është e vazhdueshme. Sidoqoftë, sa kohë që ju shkoni për të fjetur, ka tendencë të ndryshojë në varësi të jetës suaj sociale, orarit të punës apo detyrimeve familjare

Sa keni nevojë për gjumë?

Sipas Fondacionit Kombëtar të Gjumit, këto janë udhëzimet e përgjithshme të gjumit për grupmoshat e ndryshme:

-Lindja deri në 3 muaj: 14 deri në 17 orë

-4 deri në 11 muaj: 12 deri në 15 orë

-1 deri në 2 vjet: 11 deri në 14 orë

-3 deri në 5 vjet: 10 deri në 13 orë

6 deri në 13 vjet: 9 deri në 11 orë

-14 deri në 17 vjet: 8 deri në 10 orë

-18 deri 64 vjet: 7 deri 9 orë

-65 vjeç e lart: 7 deri 8 orë

Nevojat e të gjithëve për gjumë janë të ndryshme, madje brenda së njëjtës grupmoshë. Disa njerëz mund të kenë nevojë për të paktën 9 orë gjumë një natë për t’u ndier mirë të pushuar, ndërsa të tjerët në të njëjtën grupmoshë mund të zbulojnë se 7 orë gjumë kanë të drejtë për ta./GazetaShneta/