Rreziqet e fshehura të shëndetit pas lindjes së fëmijës: Shumë gra që vuajnë pre-eklampsinë mbeten me presion të lartë të gjakut “të padeklarueshëm” që mund të rezultojë me fatalitet

2018-02-06 në ora 11:15

Shumë gra që vuajnë nga pre-eklampsia kanë ‘zbuluar’ presionin e lartë të gjakut, paralajmërojnë kërkimet e reja. Pre-eklampsia, e cila prek 3.4 % të shtatëzanive në SHBA, është një komplikacion potencialisht kërcënues për jetën, i karakterizuar nga tensioni i lartë i gjakut dhe niveli i lartë i proteinave në urinë shkruan Daily Mail transmeton Gazeta Shneta.

Hulumtuesit gjetën presionin e lartë të gjakut, një simptomë e pre-eklampsisë, që mund të zgjasë te gratë gjatë së paku një vit pasi kanë lindur dhe mund të shkojnë pa u vënë re nga mjekët. Gjetjet, të botuara në Hipertension, sugjerojnë se gratë që vuajnë nga komplikimet e shtatzënisë e mbajnë gjurmën e tensionit të gjakut shumë kohë pasi kanë lindur.

Presioni i lartë i gjakut, një gjendje e zakonshme dhe e rrezikshme që prek rreth 75 milionë njerëz në SHBA, rrit rrezikun për sëmundjet e zemrës dhe atakun, dy nga shkaktarët kryesor të vdekjes për amerikanët. Simptomat me preeklampsi të butë përfshijnë presionin e lartë të gjakut, mbajtjen e ujit dhe nivelet e larta të proteinave në urinë. Shenjat e rënda të pre-eklampsisë përfshijnë dhimbje koke, vizion të paqartë, gulçim dhe dhimbje në bark.

Gratë me preeklampsi të rëndë kanë shtatë herë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje kardiovaskulare krahasuar me gratë me tension normal gjatë shtatzënisë, tha autori i studimit Dr Laura Benschop, i Qendrës Mjekësore Erasmus. “Problemi është presioni i lartë i gjakut pasi shtatzënia shpesh shkon pa u vënë re, sepse shumë prej këtyre grave kanë lexime normale të presionit të gjakut në zyrën e mjekut”, tha Dr Benschop.

Për këtë studim, Dr Benschop dhe kolegët e saj mblodhën të dhëna nga 200 gra të diagnostikuara me preeklampsi të rëndë – të përcaktuara nga një presion sistolik i gjakut prej 160 mmHg ose më të lartë dhe / ose presionin e gjakut diastolik 110 mmHg ose më të lartë.

Ata i ndoqën ato për një vit pas shtatëzënive të tyre, duke monitoruar tensionin e tyre të gjakut gjatë ditës dhe natës duke marrë leximet e presionit të gjakut në klinikë. Studiuesit zbuluan se më shumë se 41 % e grave në studim kishin tension të lartë gjaku një vit pas shtatzënisë. Lloji më i zakonshëm i presionit të lartë të gjakut ishte hipertensioni i maskuar ((17.5 përqind) – në të cilin rast gratë kishin lexime normale të presionit të gjakut në zyrën e mjekut, por lexime të larta jashtë zyrës.

Kjo u pasua nga hipertensioni i qëndrueshëm (14.5 %) dhe hipertensioni i veshur me bojë të bardhë (9.5 %), që ndodh kur njerëzit kanë më shumë presione të gjakut në zyrën e mjekut se sa jashtë ambientit të klinikës. Hulumtuesit gjithashtu zbuluan se 42.5 % e grave në studim kishin presionin e gjakut gjatë natës, gjë që rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, sulmit dhe vdekjes.

Mjekët do të kishin humbur 56 % të grave me presion të lartë të gjakut nëse do të bëheshin vetëm leximet klinike. “Rezultatet tona tregojnë se gratë që kanë presionin e lartë të gjakut gjatë shtatzënisë duhet të vazhdojnë të monitorojnë presionin e gjakut shumë kohë pasi të kenë lindur foshnjat e tyre”, tha Dr Benschop.

Nuk ka asnjë mënyrë për të kuruar pre-eklampsinë, sipas WebMd-së, dhe shumë ekspertë nuk janë të sigurt pse gjendja zhvillohet në radhë të parë. Megjithatë, ekspertët thonë se gratë që më herët i njohin simptomat dhe kërkojnë ndihmë, aq më e mirë do të jetë prognoza.

Studiuesit thanë se jo vetëm që është e rëndësishme për të monitoruar presionin e gjakut në zyrën e mjekut, por edhe në shtëpi gjatë kohërave të ndryshme të ditës dhe natës. / Gazeta Shneta