Sa kalori në ditë duhet të merrni gjatë shtatzënisë

2018-08-17 në ora 20:42

Gratë shtatzëna duhet të sigurojnë që dieta e tyre të sigurojë vlera ushqyese dhe energji të mjaftueshme për fëmijën që të zhvillohet dhe rritet ashtu siç duhet. Ato gjithashtu duhet të sigurohen që trupi i tyre është mjaft i shëndetshëm për t’u marrë me ndryshimet që po ndodhin.

Për një shtatzëni të shëndetshme, dieta e nënës duhet të jetë e ekuilibruar dhe e pasur me vlera ushqyese – kjo përfshin ekuilibrin e duhur të proteinave, karbohidrateve dhe yndyrave dhe konsumin të një shumëllojshmërie të gjerë të bimëve si perimet dhe frutat, transmeton Gazeta Shneta.

Një konsum i kalorive i një gruaje shtatzënë rritet gjatë shtatzënisë. Ajo nuk ha për dy; konsumi i saj shkon vetëm disa qindra kalori në ditë për shumicën e grave shtatzëna.

Fitimi tipik i peshës, nëse nëna mban vetëm një fëmijë, ndryshon në mënyrë të konsiderueshme në bazë të peshës para shtatzënisë dhe faktorëve të tjerë. Rekomandohet që një femër shtatzënë nën peshë të fitojë më shumë, ndërsa një grua mbipeshë rekomandohet të fitojë sa më pak.

Trupi i një gruaje thith hekurin në mënyrë më efikase dhe vëllimi i gjakut rritet kur është shtatzënë, kështu që ajo duhet të konsumojë më shumë hekur për të siguruar që ajo dhe foshnja e saj të kenë një furnizim adekuat të oksigjenit./Gazeta Shneta/