Sa ml gjak janë normale të rrjedhin gjatë menstruacioneve

2018-05-31 në ora 13:58

Është e mundur që në një moment gjatë menstruacioneve tuaja  ju keni pyetur veten nëse sasia e rrjedhës së ciklit tuaj është normale apo jo.

Kjo është një gjendje e karakterizuar nga një sasi e madhe e rrjedhjes ose që zgjat për një kohë të gjatë. Siç shpjegohet nga Klinika Mayo, shumica e grave nuk kanë një rrjedhje mjaft të rëndë për të paraqitur ‘menorrhaginë’. Kjo karakterizohet nga gjakderdhje e rëndë që e pengon gruan të vazhdojë me aktivitetet e saj të përditshme.

Sa sasi e gjakut është normale?

Një simptomë kryesore e menorrhagisë është nevoja për të ndryshuar pecetat sanitare ose tamponat çdo orë, dhe madje edhe të përdorin mbrojtje të dyfishtë për të parandaluar rrjedhjen.

Është e vështirë të përcaktohet saktësisht se sa rrjedhje ka një grua “normale”. Një vepër e botuar në Journal of Obstetrics and Gynecology tregoi se faktorë të tillë si mosha, amësia ndikojnë në sasinë e menstruacioneve që lirohen në çdo periudhë; vlerësohet se mesatarja është midis 10 dhe 35 ml, transmeton Gazeta Shneta.

Ka disa shkaqe të menorrhagisë, dhe nganjëherë nuk është aq e lehtë për t’i identifikuar ato. Klinika Mayo vëren se më të shpeshtat janë pabarazitë hormonale. Estrogjeni dhe progesteroni janë hormonet që kontrollojnë rritjen e endometrit. Kur nivelet mes të dy hormoneve të humbasin ekuilibrin e tyre, endometriumi mund të rritet më shumë se zakonisht, gjë që do të shkaktojë një rrjedhje më të madhe.

Kjo shumëllojshmëri e shkaqeve kërkon një profesionist shëndetësor për të vlerësuar çdo rast për të përshkruar trajtimin më të mirë./Gazeta Shneta/