Sa peshë duhet humbur për të ndaluar diabetin?

2017-05-22 në ora 08:18

Një pacient kishte pyetur një mjek se sa është pesha e cila duhet të arrihet për të qenë më pak i prirur nga diabeti, njofton New York Times.

Pyetja: Si mund të përcaktojë në një test gjaku nëse kam para-diabet? Sa peshë duhet të humbas për të mos qenë i rrezikuar nga diabeti?

Përgjigje: Mjekët zakonisht kryejnë një nga tri testet e gjakut për të diagnostikuar prediabet, një gjendje e shënuar nga nivelet e sheqerit në gjak (glukozë) që janë më të larta se normalja, por jo aq të larta sa të kualifikohen si diabet. Ndërsa prediabeti shpesh çon në diabet të tipit 2, shumë njerëz mund ta mbajnë gjendjen në kontroll nëse humbin një peshë relativisht të vogël dhe rrisin aktivitetin e tyre fizik, tha Dr Rhonda Bentley-Lewis, një profesoreshë asistente e mjekësisë në shkollën mjeksore të Harvardit.. “I theksoj pacientëve të mi se nuk po flasim për një peshë të madhe,” tha ajo, “vetëm 5 deri në 7 për qind të peshës së trupit.”

Dy nga testet kërkojnë mos-ngrënie, gjë që ndihmon në parandalimin e shtrembërimit të rezultateve nga një vakt paraprak dhe siguron “një bazë parësore”, tha Dr. Bentley-Lewis. Një provë e glukozës së plazmës së mos-ngrënies, kontrollon nivelet e glukozës në gjak pas një shpejtimi prej 8 deri në 10 orë; Rezultatet e 100 deri 125 miligram për decilitër tregojnë prediabet. Tjetër, testi i tolerancës së glukozës, është më i ndjeshëm. Ai kontrollon nivelet e glukozës në gjak pas mos-ngrënies dhe pastaj dy orë pas konsumimit të një pije të ëmbël; Nivelet e 140 deri në 199 pas pijeve tregojnë prediabete.

Një test i tretë, test A1C, mund të jetë më i përshtatshmi sepse nuk kërkon mos-ngrënie. Ajo mat nivelet mesatare të glukozës në gjak gjatë dy ose tre muajve të fundit; Rezultatet prej 5.7 për qind në 6.4 për qind, që tregojnë përqindjen e qelizave të kuqe të gjakut që kanë glukozë të lidhur me to, tregojnë prediabet./Gazeta Shneta/