Sasia e ushqimit që fëmija duhet të hajë përbrenda një vakti

2017-04-30 në ora 16:35

Shqetësimi gjithnjë në rritje për problemet në lidhje me ushqimin si mbipesha, anoreksia dhe bulimia, i ka shtyrë shkencëtarët të studiojnë me shumë kujdes sesi ndërtohen këto probleme dhe kur duhet filluar të jemi të vëmendshëm, që të mund t’i shmangim.

Dr. Lira Gjika
Pediatre

Arsyen kryesore e gjejnë te mënyra e keqe e të ushqyerit, që në fëmijërinë e hershme.

Në këtë mënyrën e keqe të ushqyerjes përfshihen, që nga sasia e duke vazhduar me përdorjen e ushqimit si shpërblim apo duke e ushqyer me zor dhe kohë e pa kohë, e vend e pa vend.

Gjithashtu rezultatet e kërkimeve kanë treguar, se masa më e saktë e një vakti është grushti i dorës së vetë fëmijës.

Një vakt duhet të përbëhet nga dy masa sa grushti, njëra të jetë me proteina dhe perime, tjetra me karbohidrate fibra dhe fruta.

Pra sasia e ushqimit, që duhet të marrë fëmija në një vakt, duhet të jetë e barabartë me madhësinë e dy grushteve të dorës së vetë fëmijës./Telegrafi/