Sekretet e jetës në mitër: Si zhvillohet bebja juaj nga një pikë e vetme

2018-06-02 në ora 12:36

Shtatzënia zakonisht zgjat rreth nëntë muaj ose 40 javë dhe ndahet në tremujorë. Tremujori i parë është nga java e parë deri në javën e 12-të. Tremujori i dytë është midis javëve 13 dhe 26, dhe tremujori i tretë është nga java 27 deri në lindje.

Nëse jeni shtatzënë, barku juaj nuk e heq ‘mbetjet’ e saj ashtu siç bën normalisht në fund të ciklit menstrual, kështu që periudhat tuaja përkohësisht ndalojnë. Kjo është për shkak se veza, e cila është lëshuar nga një nga vezoret, është fekonduar nga një spermë dhe ju jeni në javët e para të shtatzënisë.

Këtu tregojmë vezoret, tubat fallopiane, mitrën dhe vaginën. Veza e fekonduar tashmë ka filluar të ndahet në tubën fallopiane. Ajo do të vazhdojë të zhvillohet dhe rritet në mitër dhe quhet embrion në këtë fazë të zhvillimit; Deri në javën e nëntë embrioni është zhvilluar dhe quhet fetus. Në këtë pikë shumica e organeve, duke përfshirë sistemin nervor dhe zemrën, janë krijuar.

Deri në kohën që jeni shtatzënë 12 javë, fëmija juaj është afërsisht 6 centimetra. Në këtë fazë, qafa e fëmijës suaj është e ndarë dhe gjymtyrët janë të plota. Qepallat janë ende të ndërfutura dhe veshët janë duke u formuar, transmeton Gazeta Shneta.

Këtu tregojmë foshnjën, kordonin e kërthizës, placentën dhe lëngun amniotik. Kordoni i kërthizës lidh fëmijën me placentën. Kjo është se si fëmija juaj merr lëndë ushqyese dhe se si uji (si urina) hiqet.

Këtu tregojmë foshnjën në tremujorin e dytë. Së pari mund të ndjeni lëvizjen e foshnjës në tremujorin e dytë të shtatzënisë. Lëvizjet bëhen shumë më të fuqishme dhe më të dukshme kur fëmija bëhet më i madh dhe më i fortë

Mushkëritë e fëmijës suaj pjeken gjatë tremujorit të tretë. Fëmija bën lëvizje në frymëmarrje, edhe pse mushkëritë nuk punojnë siç duhet deri në lindje.  Në fund të shtatzënisë fëmija ndryshon pozicionin në mënyrë që të jetë gati për lindje./Gazeta Shneta/