Sëmundjet e mëngjesit tregojnë se ju keni një shtatzani të shëndetshme

2020-06-14 në ora 17:03

Gratë që kanë përjetuar sëmundje në mëngjes dhe ndoshta janë lutur që ajo të ndalen mund të intrigohen ngarezultatet e një studimi të ri nga NIH.

Studimi zbulon se të dy vjelljet vetëm dhe nauze me të vjella janë të lidhura me një shtatzani të shëndetshme, transmeton Gazeta Shneta.

Arsyet e lidhjes nuk janë plotësisht të qarta në këtë pikë, por mund të ketë të bëjë me mbajtjen e një gruaje nga ngrënia e gjërave të gabuara ose si gjithmonë, me hormonet e luhatshme në muajt e parë të shtatzanisë.

Studimi i botuar në JAMA, përfshiu 800 gra që kishin kaluar një ose dy aborte në të kaluarën dhe që nuk ishin shtatzënë në kohën kur filloi studimi.

Kjo është e rëndësishme pasi shumica e studimeve të tjera në lidhje me këtë temë shikuan gratë që ishin shtatzëna. Ata monitoruan gratë për shtatzani dhe u detyruan që të regjistronin simptomat e tyre me kalimin e kohës.

Pse sëmundja e mëngjesit do të lidhej me një shtatzani të shëndetshme?

Një është se hormoni njerëzor gonadotropina korionike (hCG), e cila rritet në shtatzani dhe është ajo në të cilën bazohen testet e shtatzanisë mund të jetë përgjegjës.

Një tjetër është se simptomat mund të jenë pjesë e një avantazhi evolucionar për të ndryshuar marrjen dietike të një personi, për të rritur konsumin e ushqimeve të pasura me karbohidrate ose për të shmangur marrjen e substancave potencialisht teratogjene.

Por, sëmundja e mëngjesit duket se është një gjë e mirë. Dhe nëse ka të vjella të përfshira, edhe më mirë. Kështuqë nëse po kaloni muajt e parë të shtatzanisë, kur pyesni se kur do të përfundojë vjellja, mbajeni mendjen tek studimi. /GazetaShneta/