Sëmundjet inflamatore të legenit – shkaqet dhe simptomat

2020-03-12 në ora 13:53

Sëmundja inflamatore e legenit (PID) është një infeksion i organeve riprodhuese, që ndodh kur bakteret udhëtojnë përmes qafës së mitrës në mitër dhe tubat fallopiane.

PID mund të shkaktojë infertilitet, shtatzëni ektopike, dhimbje kronike të legenit, peritonit (infeksion i një rreshti mëndafshi që mbulon organet e barkut) dhe perihepatit (inflamacion i veshjes së mëlçisë). Në raste të rralla, të rënda, PID i patrajtuar mund të çojë në vdekje shkruan verywellfamily, transemton GazetaShneta.

Sëmundja inflamatore e legenit mund të jetë akute (domethënë simptoma të papritura, të rënda), kronike (afatgjata me simptoma më pak të forta) ose e heshtur (pa simptoma.)

Me PID, prania ose mungesa e simptomave nuk tregon sesa dëmtime mbajnë organet riprodhuese.

Disa gra do të zbulojnë se kanë PID pasi të përpiqen të konceptojnë pa sukses ose pasi të kenë provuar një shtatzëni ektopike.

Sipas Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, afërsisht 2.5 milion gra në SH.B.A. janë diagnostikuar me PID në një moment të jetës së tyre. Për shkak se shumë raste të PID janë të heshtura dhe nuk përfshijnë simptoma dhe PID shpesh humbet ose të pa diagnostikuar, numri aktual i rasteve të PID ka të ngjarë të jetë më i lartë./GazetaShneta/