Shenjat e hershme të autizmit në mesin e fëmijëve të vegjël

2022-07-25 në ora 18:22

Shenjat e hershme të autizmit tek bebet dhe fëmijët e vegjël përfshijnë mospërmbushjen e momenteve të zhvillimit për aftësitë gjuhësore dhe sociale, mosndërveprimin me të tjerët dhe sjelljet e përsëritura ose të ngurta.

Për fëmijët e moshës 2 vjeç e sipër, flamujt e kuq përfshijnë vonesa gjuhësore, ndjeshmëri ekstreme dhe probleme të sjelljes si agresioni ose impulsiviteti, shkruan burimi Baby Center përcjell Gazeta Shneta.

Sa më herët që një fëmijë me autizëm të fillojë trajtimin, aq më i mirë është rezultati – kështu që nëse keni ndonjë shqetësim se si po zhvillohet fëmija juaj, bisedoni menjëherë me mjekun tuaj.

Shumica e fëmijëve me çrregullime të spektrit të autizmit (ASD) nuk marrin një diagnozë deri në moshën 4 vjeç ose më shumë.

Përpara se foshnja juaj të jetë 1 vjeç, të zbuloni shenjat e autizmit do të thotë t’i kushtoni vëmendje nëse ata po përmbushin etapat e zhvillimit.

Në një studim të shenjave të hershme të autizmit (i njohur si studimi Avon), studiuesit zbuluan se në mesin e fëmijëve të diagnostikuar më vonë me ASD, shqetësimet rreth shikimit dhe dëgjimit shpesh raportoheshin në vitin e parë.

Që nga mosha 6 muajsh, dallimet në zhvillimin social, komunikimin dhe aftësitë e shkëlqyera motorike ishin të dukshme.

autizmi

Gjithashtu, është një flamur i kuq nëse fëmija juaj:

– Nuk tregon interes për fytyrat.

– Nuk bën kontakt me sy, nuk buzëqesh dhe mund të duket sikur shikon drejt teje.

– Jo gjithmonë reagon ndaj tingujve. Nuk i përgjigjet emrit të tyre, për shembull, ose nuk kthehet për të parë se nga vjen një tingull. Në situata të tjera, dëgjimi i tyre mund të duket i mirë.

– Nuk i pëlqen të përqafohet apo të preket.

– Nuk tregon interes për lojërat tipike për fëmijë, si peekaboo.

– Nuk flet dhe nuk tregon shenja të tjera të hershme të të folurit.

Shenjat e autizmit tek të vegjlit

Sjelljet e përsëritura dhe ndryshimet në lojë, imitim dhe zakone të të ushqyerit ishin shenjat më të shpeshta të raportuara të autizmit në vitin e dytë, sipas studimit Avon.

Shikoni edhe për këto shenja:

– Nuk përdor gjeste. Nuk tund kokën ‘po ose jo’. Nuk përshëndet me dorë ose nuk tregon për gjërat që duan.

– Nuk vë në dukje objekte për të treguar interes për botën që i rrethon. Nga 14 deri në 16 muaj, shumica e të vegjëlve tregojnë për të tërhequr vëmendjen tuaj dhe për të ndarë diçka për të cilën janë të interesuar, si për shembull një qenush ose lodër të re.

– Nuk përdor fjalë të vetme deri në 16 muaj ose fraza me dy fjalë deri në 24 muaj.

– Mund të kufizojë fjalimin në përsëritjen e asaj që sapo kanë dëgjuar.

– Humbet aftësitë verbale ose sociale, shpesh midis moshës 15 dhe 24 muajsh.

– Ecën me gishta ose nuk ecën fare./Gazeta Shneta/