Shkëputja placentale: Shkaqet, simptomat dhe trajtimi

2018-09-28 në ora 18:08

Rreth një në 100 shtatzëni mund të kenë abrupsion placentar, i cili është një nga rreziqet kryesore gjatë shtatzënisë së vonshme. Gjithashtu, kjo gjendje është një kontribues i madh për sëmundshmërinë dhe vdekshmërinë amtare dhe perinatale.

Njohjuria më e madhe për këtë ndërlikim të shtatzënisë është thelbësore për marrjen e kujdesit të menjëhershëm mjekësor dhe zvogëlimin e rrezikut për nënën dhe fëmijën, transmeton Gazeta Shneta.

Abrupsioni placental, i cili gjithashtu njihet si shpërthim placental, shkëputje e parakohshme e placentës ose placentë e shkëputur, është një ndërlikim i rrallë por serioz i shtatzënisë.

Kjo gjendje ka të ngjarë të ndodhë pas javës së 20 të shtatzënisë, zakonisht gjatë lindjes, si dhe e privon fëmijën nga oksigjeni dhe mineralet ushqyese. Shkëputja e placentës para 20 javësh të shtatzënisë është shumë e rrallë. Zakonisht ndodh në mes të 24 dhe 26.

Shkaku i abrupsionit të placentës është zakonisht i panjohur. Megjithatë, një faktor i mundshëm shkaktar është furnizimi i parregullt i gjakut në placentë ose në mitër. Faktorë të tjerë që mund të përbëjnë rrezikun e abrupsionit të placentës janë:

Historia e abrupsionit të placentës në shtatzënitë e mëparshme, tensioni i lartë i gjakut para ose pas konceptimit (preeklampsia) dhe problemet që lidhen me qafën amniotike.

Ndër faktorët e tjerë mund të jenë:

Mosha e nënës, shtatzënia para 20 apo pas 35 vjetësh
Kordoni i shkurtër kërthizor
Preklampsia
Trombofilia (zhvillimi jonormal i mpiksjes së gjakut)
Trauma abdominale e shkaktuar nga aksidentet ose infeksionet
Prishja e membranave
Infeksionet intrauterine
Konceptimi i më shumë se një foshnjeje (binjakë ose shumëfish)
Pirja e duhanit e nënës, e cila rrit rrezikun në 90%

Megjithëse nuk mund të parandaloni të gjithë këta faktorë rreziku, ka disa gjëra që mund t’i shmangni, si alkooli dhe duhani, për të pakësuar komplikimet tuaja.

Shenjat dhe simptomat e kësaj gjendjeje ndryshojnë nga të moderuarit deri në më të rëndat:

Gjakderdhja vaginale
Dhimbje në bark kur preket
Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës
Fortësia në mitër
Kontraktimet e shpeshta të mitrës
Fatkeqësia fetale, siç është ritmi jonormal i zemrës

Gjendja diagnostikohet bazuar në simptoma, gjakderdhje vaginale, dhimbje dhe siklet. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të kryejë disa teste për të konfirmuar shkakun dhe për të dhënë trajtimin e duhur.

Ekzaminimi fizik: Mjeku do të kryejë një test fizik për të kontrolluar gjendjen e mitrës tuaj. Çdo ngurtësi ose butësi në mitër tregon një problem që ka nevojë për kujdes mjekësor.

Testet e gjakut: Mjeku juaj mund të kryejë një test të plotë të gjakut (CBC) për të njohur numrin tuaj të trombociteve. Numri i ulët i trombociteve rrit rrezikun e humbjes së gjakut. Testi i gjakut gjithashtu mund të konfirmojë nëse keni anemi. Anemia mund të tregojë humbje të rënda të gjakut për shkak të abrupsionit placentor.

Monitorimi i normës fetale të zemrës: Kjo konfirmon gjendjen e shëndetit të foshnjës duke matur ritmin e zemrës së fetusit. Rrahja jonormale mund të jetë një tregues i abrupsionit placentor

Ultrazëri vaginal: Kjo imazheri ndihmon mjekun tuaj të zbulojë gjakderdhjen vaginale dhe ndarjen placentare.

Pavarësisht nga ashpërsia e gjendjes, mjeku do t’ju vëzhgojë nga afër dhe fetusin, varësisht nga faza e shtatzënisë.

Gjendja jo e rrezikshme dhe shtatzënia e hershme: Nëse mbaron gjakderdhja vaginale dhe fëmija juaj nuk shqetësohet, juve ju kërkohet të pushoni në shtëpi.

Gjendja e moderuar dhe shtatzënia e hershme: Mjeku juaj mund t’iu rekomandojë të qëndrojë në spital deri në lindje. Medikamentet përshkruhen për maturimin e mushkërive të foshnjës.

Gjendjet e lehta deri në moderim dhe shtatzënia e vonshme: Mjeku juaj do të rekomandojë lindjen. Nëse placenta ndahet më tej nga muri i mitrës, mjeku do iu rekomandojë lindje me prerje cezariane.

Gjendje e rëndë: Ju do të keni nevojë të lindni menjëherë, të mbështetur nga kujdesi mjekësor. Gjakderdhja e rëndë mund të trajtohet me anë të transfuzionit të gjakut ose histerektomisë (heqja kirurgjike e mitrës). Në rastin e histerektomisë, nuk do të jeni në gjendje të mbeteni shtatzënë përsëri./Gazeta Shneta/

Kliko këtu për t’u informuar me testin që duhet ta bëjë secila nënë shtatzënë për të konfirmuar se shëndeti gjenetik i foshnjës në ardhje është në rregull.