Shtatzania ektopike: Shkaqet dhe simptomat

2020-07-20 në ora 19:59

Dhimbjet e barkut mund të ngrejnë famuj të kuq në të gjitha fazat e shtatzanisë. Por, kur kjo simptomë shfaqet herët në tremujorin e parë, ajo mund të sinjalizojë një shtatzani ektopike.

Një shtatzani ektopike është një shtatzani që ndodh kudo që nuk është brenda mitrës. Vendi më i zakonshëm është tubi fallopian, por rrallë mund të jetë në vende të tjera si vezore ose qafën e mitrës, transmeton Gazeta Shneta.

Kur fillon dhimbja e shtatzanisë?

Fillimisht, shtatzanitë ektopike shkaktojnë simptoma të shtatznisë normale. Por, pas disa javësh, shumë gra me shtatzani ektopike do të zhvillojnë gjakderdhje vaginale dhe dhimbje barku, megjithëse gjysma e shtatzanive ektopike vijnë pa simptoma.

Shtatzanitë ektopike diagnostifikohen në mënyrë tipike pas 6 deri në 8 javë të shtatzanisë. Për shembull, nëse shtatzania ektopike ndodh diku jashtë tubave fallopiane simptomat mund të shfaqen më vonë.

Llojet e dhimbjes shtatzanie ektopike

Dhimbje barku

Simptomat më të zakonshme të shtatzanisë ektopike janë gjakderdhja ose njollosja gjatë tremujorit të parë dhe dhimbja e barkut. Dhimbja zakonisht shfaqet në rajonin e poshtëm të barkut ose në legen, shpesh lokalizohet në njërën anë të trupit.

Dhimbje shpatullash

Në fazat e mëvonshme të shtatzanive ektopike, tubi fallopian mund të këputet. Gjaku i brendshëm mund të mblidhet nën diafragmë, duke çuar në acarim nervor. Kjo shpesh shkakton dhimbje në shpatull dhe qafë.

Llojet e tjera të dhimbjes

Shtatzanitë e përparuara ektopike janë shoqëruar gjithashtu me dhimbje të kokës, dobësi dhe ligështimin. Përsëri, kërkoni kujdes mjekësor menjëherë nëse vini re këto simptoma. /GazetaShneta/