Shtatzënia: Ekspozimi i hershëm i zërit në mitër formon sistemin e dëgjimit tek fetusi

2022-06-21 në ora 23:52

Brenda mitrës, fetuset mund të fillojnë të dëgjojnë disa tinguj rreth javës së 20-të të shtatzënisë.

Megjithatë, inputi ndaj të cilit ata janë të ekspozuar është i kufizuar në tinguj me frekuencë të ulët për shkak të efektit të lëngut amniotik dhe indeve përreth, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Një studim i ri i udhëhequr nga MIT sugjeron se ky input ndijor është i dobishëm, dhe ndoshta i nevojshëm, për zhvillimin e dëgjimit.

Së bashku me një studim të mëparshëm nga po i njëjti ekip, gjetjet sugjerojnë se marrja e inputeve shqisore me cilësi të ulët mund të jetë çelësi për disa aspekte të zhvillimit të trurit.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

“Në vend që të mendojmë për cilësinë e dobët të inputit si një kufizim që biologjia po na imponon, kjo punë merr qëndrimin se ndoshta natyra po tregohet e zgjuar dhe po na jep llojin e duhur shtysës për të zhvilluar mekanizmat që më vonë rezultojnë të jenë shumë të dobishme kur na kërkohet të merremi me detyra sfiduese të njohjes,” thotë Pawan Sinha, profesor i neuroshkencës kompjuterike në Departamentin e Shkencave të Trurit dhe Njohjes të MIT, i cili drejtoi ekipin hulumtues.

Nga këndvështrimi i aplikuar, gjetjet sugjerojnë se foshnjat e lindura para kohe mund të përfitojnë nga ekspozimi ndaj tingujve me frekuencë më të ulët sesa nga spektri i plotë i frekuencave që mund të dëgjojnë në njësitë e kujdesit intensiv neonatal, thonë studiuesit. /Gazeta Shneta/