Shumica e grave shtatzëna në mbarë botën, ishin pro vaksinës Covid-19

2021-03-03 në ora 10:53

Gratë shtatzëna kanë të drejtë të marrin vaksinat e tyre kundër Covid-19 në SHBA dhe u jepet përparësi në shtete të caktuara, por nëse vaksinohen apo jo, kryesisht i është lënë zgjedhjes individuale.

Një studim i grave shtatzëna dhe nënave të fëmijëve të vegjël në të gjithë globin kohët e fundit zbuloi se një shumicë do të ishte e gatshme të merrin një vaksinë të sigurt dhe falas Covid-19, megjithëse pranimi i një vaksinë të tillë ishte më i ulët në mesin e vendeve si SHBA, Rusi dhe Australi shkruan Insider përcjell Gazeta Shneta.

Pyetësori iu dha gati 18.000 grave në 16 vende vjeshtën e kaluar, kur një vaksinë e tillë ishte hipotetike, nga studiuesit në Harvard. Rezultatet e tyre u botuan sot në ‘Revistën Evropiane të Epidemiologjisë’.

Në përgjithësi, 52% e të anketuarve shtatzënë dhe 73% e nënave jo shtatzënë të anketuara thanë se do të merrnin vaksinën Covid-19 vetë nëse do të ishte e sigurt për t’u përdorur, falas dhe 90% efektive në parandalimin e infeksionit. Nga të gjitha gratë e anketuara, 69% thanë se do të vaksinonin edhe fëmijët e tyre.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KLIKO KËTU.

Vaksinat Pfizer dhe Moderna janë administruar në mënyrë të sigurtë në më shumë se 20.000 gra shtatzëna.

Të dy shkrepjet kishin shkallë efikasiteti që tejkalojnë 90% në provat klinike, kështu që vaksinat e disponueshme në SHBA i ngjajnë shumë vaksinës hipotetike të përshkruar në studim.

Ndërsa, pranimi i vaksinave ishte më i ulët në SHBA, Rusi dhe Australi.

Studiuesit dyshuan se kjo prirje mund të lidhej me mohimin e përhapur të Covid-19 në këto vende.

Pranimi i vaksinave ishte më i lartë midis grave shtatzëna dhe nënave të fëmijëve të vegjël në Indi, Filipine, Brazil dhe Meksikë, sipas rezultateve të sondazhit.

Siguruesit duhet të dëgjojnë shqetësimet e grave shtatzëna para se të shpjegojnë shkencën që mbështet vaksinat.

Në përgjithësi, ato që nuk ishin të gatshme për të marrë një vaksinë Covid-19 përmendën mungesën e besimit në proces, ose frikën se zhvillimi i vaksinës ishte i nxituar ose i motivuar politikisht, si arsye për hezitimin e tyre.

Gratë shtatzëna kishin shqetësime shtesë se si vaksina mund të ndikojë në fetusin e tyre në zhvillim, gjeti sondazhi. /Gazeta Shneta/