Si ndikon kimoterapia në pjellorinë tek femrat

2019-12-02 në ora 13:42

Kimioterapia dhe pjelloria në femra janë mjaft të ndërlikuara. Çdo lloj trajtimi mjekësor i jashtëm ka ditur të ndikojë në proceset dhe aspektet e ndryshme të një gruaje, të cilat mund të ndikojnë në aftësinë e saj për të mbetur shtatzënë.

Edhe para kimioterapisë, nëse kanceri në fjalë është përhapur në zona të trupit që janë thelbësore për shtatzëninë, atëherë kimioterapia mund të ndikojë në këto në mënyra që zvogëlojnë mundësinë e strehimit të një fëmije brenda trupit shkruan parenting.firstcry, transmeton GazetaShneta.

Kimioterapia ka tendencë të sulmojë vezët që prodhohen nga trupi. Aq sa kjo ndryshon nga ilaçi i përdorur dhe doza e përshkruar, ky efekt është mjaft i dukshëm te gratë.

Gratë e reja kanë një shans më të mirë për të rikthyer pjellorinë e tyre pas trajtimit pasi prodhimi i tyre i vezëve është mjaft i rëndësishëm. Kjo fillon të zvogëlohet me shpejtësi pasi gratë plaken dhe e bëjnë më të vështirë shtatzëninë. Në të njëjtën kohë, nëse vajzat jashtëzakonisht të reja janë të ekspozuar ndaj kimioterapisë, ato mund të kenë një menopauzë të hershme, duke i bërë ato infertile krejt.

Kimioterapia që dëmton vezët zvogëlon pjellorinë, por ekziston mundësia që ajo të rikthehet pasi të ndalet kimioterapia. Sidoqoftë, nëse dëmi është në vet organet riprodhuese, atëherë mund të rezultojë në prodhimin e vezëve jo të rregullt që nuk arrijnë të fekondohen pa marrë parasysh çfarë./GazetaShneta/