Si ndikon menopauza në traktin urinar të një gruaje

2020-06-21 në ora 23:01

Ndërsa plakeni, mund të vini re disa ndryshime në pjesët tuaja trupore që ndikojnë negativisht në jetën tuaj intime.

Çfarë mund të prisni kur i afroheni menopauzës? Si ndikon ndryshimi i hormoneve gjatë menopauzës në vaginën tuaj, traktin urinar dhe shëndetin intim dhe çfarë mund të bëni për të menaxhuar këto efekte anësore të pakëndshme?

Është debatuar nëse ndryshimet në traktin urinar të një gruaje me moshën janë për shkak të menopauzës dhe mungesës së estrogjenit, ose përkundrazi lidhen vetëm me procesin e plakjes VeryWellHealth pëcjell Gazeta Shneta.

Me kalimin e moshës, fshikëza fillon të humbasë si vëllimin ashtu edhe elasticitetin e saj, dhe është normale që ju bie të shkoni më shpesh në banjë.

Ndërsa përqendrimi i baktereve në rajonin tuaj gjenital rritet, (shpesh për shkak të dobësimit të mureve të vaginës), uretra juaj mund të jetë më e hollë, duke lejuar që bakteret të kenë më të lehtë të hyn në fshikëzën tuaj.

Për këto arsye, infeksionet e traktit urinar (infeksione të fshikëzës dhe / ose infeksione të veshkave) janë më të shpeshta në këtë kohë sesa tek gratë në moshë më të re.

Ky rrezik fillon të rritet brenda katër ose pesë vjetëve nga periudha juaj e fundit menstruale.

Fshikëza gjithashtu fillon të hollohet, duke i lënë gratë më të ndjeshme ndaj mosmbajtjes urinare (retencionit urinare) veçanërisht nëse keni dhe disa sëmundje kronike (siç është diabeti) ose infeksione të përsëritura të traktit urinar janë gjithashtu të pranishme.

Muskujt e legenit dobësohen ndërsa plakeni. Ju mund të gjeni se ushtrimet, kollitja, qeshja, ngritja e sendeve të rënda ose kryerja e ndonjë lëvizjeje tjetër që bën presion në fshikëz mund të shkaktojë rrjedhje të sasive të vogla të urinës.

Menopauza, në shumë mënyra, mund të jetë çliruese, pasi nuk keni më nevojë të përballeni me periudha menstruale dhe shumë gra thjesht “tolerojnë” këto simptoma dhe kurrë nuk i shfaqin ato gjatë takimeve ose konsultave mjekësore. /Gazeta Shneta/