Si ndikon muzika tek foshnjat 1 deri në 9 muajsh

2018-08-11 në ora 15:14

Ndoshta, të paktën në mënyra të veçanta. Një studim i ri sugjeron që dëgjimi i muzikës me një ritëm të valëve përmison përpunimin e modeleve muzikore dhe tingujve të fjalës.

“Pjesëmarrja aktive në muzikë mund të jetë një tjetër përvojë e rëndësishme që mund të ndikojë në zhvillimin e trurit të foshnjave dhe t’i ndihmojë ata të mësojnë”, thotë autori i studimit, T. Christina Zhao.

Megjithatë, studiuesit thanë se nuk është e qartë se sa kohë mund të zgjasë efekti i dëgjimit të muzikës ose sa ekspozimi ndaj muzikës është i nevojshëm për të bërë përmirësime në përpunimin e modelit të muzikës dhe të fjalës.

Hulumtimi i mëparshëm – i njohur gjerësisht si “Efekti i Mozartit” – se si muzika në fëmijërinë e hershme mund të ketë një ndikim pozitiv në zhvillimin e trurit të fëmijëve të vegjël ka pasur rezultate të përziera, transmeton Gazeta Shneta.

Për studimin e ri, kërkuesit në mënyrë rastësore i caktuan 39 foshnje nëntë muajsh për t’u ekspozuar ndaj muzikës. Nëntëmbëdhjetë nga foshnjat përbënin grupin e kontrollit. Këta fëmijë luajtën me lodra gjatë një duzine seancash 15-minutëshe brenda një muaji.

Të 20 foshnjat e tjera dëgjonin “regjistrimet e muzikës së fëmijëve, ndërsa një eksperimentues i udhëhoqi foshnjat dhe prindërit e tyre përmes përgjimit të rrahjeve në kohë me muzikën”, tha Zhao.

Një javë pas përfundimit të seancave të lojës, foshnjat iu nënshtruan skanimit të trurit. “Ndërsa ishte ulur në skanerin e trurit, foshnjat dëgjonin një seri muzikash dhe tingujsh të fjalës, secili duke luajtur me ritëm që u përkeqësua herë pas here”, tha Zhao.

Në pamjen e madhe, gjetjet “kanë zgjeruar kuptimin tonë se si foshnjat mësojnë tinguj të fjalës dhe hedhin dritë mbi mënyrën se si truri mund të procesojë muzikën dhe tingujt e të folurit në mënyrë të ngjashme,” tha ajo.

“Klasat e muzikës mund të jenë të dobishme për prindërit dhe foshnjat,” tha ajo. “Këto klasa mund të ndërtojnë komunitetin dhe të sigurojnë burime për prindërit për të mësuar këngë dhe përvoja për muzikë për të ndërtuar rehati në përdorimin e muzikës brenda shtëpisë dhe jetës së përditshme”./Gazeta Shneta/

– Kliko këtu për t’u informuar me testin që duhet ta bëjë secila nënë shtatzënë për të konfirmuar se shëndeti gjenetik i foshnjës në ardhje është në rregull.