Si ndikon pesha juaj në fetus gjatë nëntë mujorit të shtatëzanisë

2020-03-05 në ora 18:07

Hulumtimi po afrohet për të kuptuar se çfarë e bën peshën e nënës të ndikojë dhe se sa i madh është fëmija gjatë lindjes – dhe çfarë do të thotë kjo edhe për shëndetin e ardhshëm të fëmijës suaj.

Me siguri ju keni këshilluar tashmë nga mjeku juaj që të mbani një peshë të shëndetshme ndërsa përpiqeni të ngjizni dhe gjatë shtatëzanisë shkruan Healthline, përcjell Gazeta Shneta.

Por, megjithëse mjekët e dinë që pesha e një nëne shtatzënë është e lidhur me atë të bebeve, arsyet e kërkesës nuk janë kuptuar plotësisht.

Megjithatë, një studim në revistën JAMA hedh dritë mbi faktorët që lidhin të dy faktorët dhe gjeti prova të qarta që pesha e nënës, niveli i sheqerit në gjak dhe presioni i gjakut ndikojnë drejtpërdrejt në peshën e foshnjës.

Ajo që e bën këtë studim unik ishte se studiesit përdoren gjenetikën në vend që të mbështetej vetëm në vëzhgimet e peshës së grave.

“Në studimin tonë, kemi analizuar një seri variantesh gjenesh, të cilat dihet se shoqërohen me indeksin e masës trupore dhe ne caktuam një” rezultat gjenetik “për secilën grua, bazuar në sa shumë variante të ngritjes së indeksit trupor ajo mbarti,” thonë Freathy dhe Lawlor .

“BMI mund të ndikohet nga shumë gjëra përveç gjenetikës, për shembull dieta dhe nivelet e ushtrimeve. Megjithatë, rezultatet gjenetike nuk mund të ndryshohen nga faktorët e stilit të jetës.

Pra, kur pamë një lidhje midis rezultatit gjenetik të nënës për indeksin trupor dhe peshës së lindjes, mund të ishim të sigurt se efekti në peshën e lindjes ishte për shkak të indeksit trupor së saj, dhe jo për shkak të stilit të jetës ose faktorëve të tjerë.

“Një peshë e shëndetshme e lindjes pasqyron se sa mirë fëmija është rritur dhe zhvilluar në barkun e nënës”, thonë Freathy dhe Lawlor. /Gazeta Shneta/