Si përcaktohet gjinia e foshnjës suaj, nga babai apo nëna

2018-06-02 në ora 12:19

Shumë prindër fillojnë të pyesin për gjininë e foshnjës së tyre sapo zbulojnë se do të kenë një fëmijë. Procesi biologjik që ndodh para se të mund të thuash se është një vajzë ose është një djalë, këtu është një abetare mbi përcaktimin e gjinisë.

Njerëzit kanë 1 çift të kromozomeve seksuale. Gratë kanë 2 kromozome X dhe burrat kanë një X dhe Y. Prania ose mungesa e kromozomit Y përcakton seksin e fëmijës suaj. Për shkak se gratë kanë vetëm kromozome X, të gjitha vezët e tyre kanë vetëm kromozome X. Burrat nga ana tjetër kanë një X dhe një Y.

Pra, secili prej spermës së tyre mbart një nga 2 kromozomet e secilës gjini, të cilat kromozomi seksual është në spermatozoidin që fertilizon vezën dikton seksin e foshnjës. Kjo do të thotë se babai, megjithëse nuk mund ta kontrollojë nëse një X apo Y merr vezën e para, zgjedh seksin e foshnjës.

Njerëzit kanë rreth 25, 000 gjene, por vetëm një gjen ndodhet në kromozomin Y, gjen SRY është i nevojshëm për zhvillimin e meshkujve, transmeton Gazeta Shneta.

Organet seksuale të brendshme dhe të jashtme të djemve dhe vajzave zhvillohen nga e njëjti plan themelor i trupit, por ju e dini që në lindje, ju mund të dalloni qartë dy gjinitë thjesht duke shikuar. Çfarë është puna këtu? Hormonet meshkuj dhe femra shkaktuan gonadën embrionale dhe 2 grupe kanalesh për të formuar struktura mashkullore ose femërore. Procesi fillon në javën 7.

Nëse një kromozom Y është i pranishëm, SRY aktivizohet duke sinjalizuar prodhimin e testosteronit të hormoneve mashkullore dhe zhvillimin e gonadave embrionale në teste.

Nëse nuk ka kromozom Y, ju keni vajzë. Ovarianët formojnë dhe prodhojnë estrogjenin e hormoneve femërore. Kjo fillon të gjitha deri në fund të tremujorit të parë./Gazeta Shneta/