Si të flasim me fëmijët rreth racizmit dhe intolerancës

2019-10-13 në ora 11:13

Në një epokë të shënuar nga ndarja, mësimi i fëmijëve për të përqafuar ndryshimin dhe mbrojtja e tyre nga racizmi dhe paragjykimi është imperativi ynë moral si prindër.

Atëherë, si i ndihmoni fëmijët tuaj t’i kuptojnë të gjitha? Gjate bisedës së zhvilluar me dy ekspertë për të marrë përgjigje për pyetjet më të zakonshme në lidhje me trajtimin e racizmit, shkruan Parents, përcjell GazetaShneta: Doktor Sheri R. Levy, i cili studion zhvillimin, mirëmbajtjen dhe uljen e paragjykimeve midis të rriturve dhe fëmijëve në departamentin e psikologjisë në New York; dhe Ava Siegler, Ph.D., një psikolog praktikues i fëmijëve New York

Pavarësisht se ku qëndroni në spektrin politik, është e rëndësishme të qëndroni mirë për atë që është e drejtë dhe të keni këto biseda të rëndësishme me familjen tuaj.

Pyetje: Si duhet të bisedoni me fëmijët tuaj për atë që po ndodh tani?

Dr. Siegler: Ajo që duhet të kuptojnë fëmijët tanë është se ne po bëjmë gjithçka për t’i mbrojtur ata. Varet nga mosha e fëmijës. Për fëmijët nën moshën shkollore, ju me të vërtetë duhet t’i mbroni ata nga lajmet, sepse është shumë, shumë e vështirë që fëmija të ekspozohet ndaj këtij lloj urrejtjeje dhe dhune siç kemi parë në Charlottesville. Nëse ata dëgjojnë diçka, ju mund të ofroni sigurime realiste. Ju mund të thoni që disa njerëz që thjesht janë të zemëruar dhe të mbushur me urrejtje, dhe ne po bëjmë gjithçka mundemi për të mbrojtur vendin tonë nga këta njerëz, dhe shumica e njerëzve në Shtetet e Bashkuara nuk e besojnë atë që besojnë.

Fëmijët e moshës shkollore janë të ekspozuar ndaj lajmeve, ose ata flasin për këtë në shkollë, ose mes vete. Ju mund të shpjegoni që kemi një histori të gjatë për të pasur një grup të vogël njerëzish që nuk besojnë se ne të gjithë jemi krijuar të barabartë, por që ne nuk jemi dakord me ta, dhe kjo nuk është ajo që ka të bëjë me demokracinë tonë. Është një histori e thjeshtë që flet për cilat janë vlerat tuaja, se si ato ndryshojnë nga vlerat e administratës, dhe kush dëshironi që fëmijët tuaj të besojnë. Ju do të shtoni më shumë informacion ndërsa fëmija juaj afrohet në vitet e adoleshencës. Atëherë mund të keni biseda të vërteta për këtë.

P: Pse është e rëndësishme të bisedoni me fëmijët për racizmin dhe paragjykimet?

Dr. Levy: Paragjykimi midis fëmijëve mund të fillojë në një moshë të re. Në moshën 4 ose 5 vjeç, shumica e fëmijëve mund të identifikojnë racën ose etninë e njerëzve. Midis moshës 7 dhe 10 vjeç, fëmijët kanë filluar të zhvillojnë kuptime të sofistikuara për ngjashmëritë dhe ndryshimet midis grupeve. Edhe pse ne mund të mos shohim ose dëgjojmë për konflikte racore dhe thirrje të emrave, nuk do të thotë që fëmijët nuk janë të ekspozuar ndaj ose veprojnë në akte të tilla. Gjithashtu, megjithëse paragjykimi midis fëmijëve të vegjël ka tendencë të mos jetë aq armiqësor dhe qëllimisht i dëmshëm sa ai i adoleshentëve dhe të rriturve, është akoma i dëmshëm për të gjithë të përfshirë.

Pyetje: Ku i marrin fëmijët terma ose ide raciste?

Dr. Levy: Media, prindërit, mësuesit, miqtë dhe motrat mund të ndikojnë në qëndrimet e fëmijëve. Gjithashtu, mbani në mend se fëmijët janë të shpejtë për të vërejtur mospërputhje midis asaj që themi dhe asaj që bëjmë. Sigurohuni që veprimet tuaja përputhen me mësimet tuaja tolerante; përndryshe, fëmijët do të ndjekin veprimet tuaja, jo fjalët tuaja.

Pyetje: Çfarë duhet të bëjnë prindërit nëse fëmija i tyre ngacmon në shkollë?

Dr. Siegler: Ju duhet të inkurajoni fëmijët tuaj të flasin me ju në lidhje me të, nëse ndodh ndonjë gjë që mund të dëmtojë fëmijën tuaj. Ju duhet të përgjigjeni me dhembshuri dhe të bëni një plan se si do t’i adresoni. Bisedoni me mësuesit, drejtorët dhe këshilltarët udhëzues.

P: Çfarë duhet të thoni nëse fëmija juaj është i ekspozuar ndaj intolerancës ose bën një vërejtje raciste?

Dr. Levy: Deklaratat raciste midis fëmijëve të vegjël ka të ngjarë të jenë të urryera dhe nuk kanë për qëllim të dëmtojnë një person tjetër. Ju duhet të sfidoni vërejtje negative me ato pozitive. Fëmijët e të gjitha moshave mund të përfitojnë nga të mësuarit në lidhje me modelet e roleve të etnive të ndryshme ose feve — për shembull, Muhamed Ali, Gandhi, ose Martin Luther King Jr. Rreth moshave 7 deri në 9, fëmijët janë në gjendje të marrin perspektivën e një personi tjetër, kështu që ia vlen t’i inkurajoni ata të mendojnë se si vërejtjet e tyre të caktuara i lëndojnë njerëzit.

Kjo është një mundësi për të mësuar fëmijët në lidhje me këto kultura dhe fe të pasura. Këtu është e rëndësishme që fëmijët të mësojnë jo vetëm për dallimet tona, por edhe ngjashmëritë tona. Pra, ndërsa mund të tregoni ndryshime në veshje, ushqim ose pushime, sigurohuni të theksoni se njerëzit në kultura të tjera ndajnë shumë nga shqetësimet dhe dëshirat tona: të argëtoheni, të doni kafshët, të kaloni kohën me familjen./GazetaShneta/