Si t’i zvogëloni mundësitë e lindjes së foshnjes me peshë të ulët

2017-05-03 në ora 16:39

Ndërsa përmirësimet në teknologjinë mjekësore po bëjnë të mundur që foshnjat me peshë më të ulët të mbijetojnë, hulumtimet e reja zbulojnë se pesha e ulët e lindjes rrit rrezikun e vdekjes së fëmijës jo vetëm në lindje, por edhe në jetë.

Një studim i publikuar në maj në revistën PLOS Medicine tregon se pesha e ulët e lindjes, kur fëmija lind nën 5 kg, rrit rrezikun e vdekshmërisë për shkak të shkaqeve që variojnë nga infeksionet dhe kushtet e frymëmarrjes si pneumonia tek defektet kongjenitale të zemrës shkruan US News, transmeton Gazeta Shneta.

Është e pacaktuar pse shumë fëmijë lindin me peshë të ulët. Megjithëse gjenetika mund të luajë një pjesë, ku mund të kontribuojnë faktorët e rrezikut të modifikueshëm që variojnë nga duhani në shëndetin e nënës.

“Gjëja më e rëndësishme është që nënat të jenë sa më të shëndetshme që të jetë e mundur para se të mbeten shtatzënë,” thotë Dr. Paul Jarris.

Përveç foshnjave me peshë të ulët të lindjes që lindin nga pacientet në mbipeshë dhe gratë që pinë duhan, Risinger gjithashtu sheh që kjo dukuri mund të jetë edhe si shkak i grave që kanë presion të lartë gjaku, si dhe disa nëna më të vjetra.

“Shumë gra po mbesin shtatzënë derisa të përfundojnë shkollën dhe karrierën e tyre, duke mos e ditur se tashmë mund të kanë disa sëmundje themelore të zemres”, thotë ajo

Jarris vëren se nënat më të reja dhe më të vjetra – ato nën 17 vjeç e mbi 35 vjeç – kanë më shumë gjasa të kenë fëmijë me peshë të ulët./Gazeta Shneta/