Simptomat e sulmit në zemër, të cilat çdo femër duhet t’i dijë

2017-04-22 në ora 14:58

Për dallim nga meshkujt, tek femrat ndryshojnë simptomat kur është fjala tek sulmet në zemër, të cilat do t’i cekim më poshtë.

Simptomat delikate

Rosie O’Donnell kishte një sulm në zemër në 2012 dhe, ashtu si shumica e grave, ajo nuk e vëri re shtrëngimin që mbante në krah. Në vend të kësaj, ajo kishte dhimbje në krahët e saj dhe gjoksin së bashku me të përzier dhe lëkurë e saj filloi të bëhej e butë, dhe si shumë gra nuk e kuptonin se çfarë po ndodhte. Sëmundja e zemrës tani është vrasësi numër një i grave shkruan Health, transmeton Gazeta Shneta.

Shkurtesa e frymëmarrjes

Një studim zbuloi se 42% e grave që përjetuan atak në zemër kishin shkurtesa të frymëmarrjes.

Megjithëse edhe meshkujt e kanë këtë simptomë, gratë kanë më shumë gjasa të kenë probleme me frymëmarrjen pa dhimbje në kraharor, thotë Sharonne Hayes, MD, themeluesja e klinikës për kardiologji dhe një kardiologe me Klinikën Mayo në Rochester, Minn.

Vështirësia e frymëmarrjes është zakonisht e papritur dhe mund të vijë pa ndonjë asnjë arsye të dukshme.

Dhimbje e sipërme trupore 

Dhimbjet në qafë, shpinë, nofullën, dhëmbët, krahët (zakonisht në anën e majtë) dhe në shpatulla janë simptoma të shpeshta të sulmit në zemër tek gratë.

Këto simptoma njihen si “rrezatuese e dhimbjes” për shkak të faktit se zemra ka shumë më pak endje nervash sesa, për shembull, maja e gishtit, ku dhimbja do të lokalizohej lehtësisht, shpjegon Dr. Hayes.

“Kur zemra dëmtohet, dhimbja mund të ndihet në zona të tjera,” thotë ajo. Në përgjithësi, megjithatë, dhimbja lidhur me një atak në zemër kufizohet në trupin e sipërm.

Problemet me lodhje dhe gjumë

Shumë gra që përjetojnë sulme në zemër, raportojnë lodhje që vjen papritur dhe nuk ka ndonjë shkak të dukshëm për këtë.

Një studim i 515 grave që kishin pasur një sulm në zemër gjeti se 70.7% kanë raportuar lodhje më shumë se një muaj përpara ngjarjes.

Ky studim gjithashtu gjeti se rreth gjysma e grave kishin pasur probleme me gjumin. Çdo ndryshim i menjëhershëm në orarin e gjumit mund të jetë një shenjë paralajmëruese.

Djersët e ftohta

Rosie O’Donnell raportoi të ndihej “e lagësht” kur ajo po përjetonte sulmin e saj në zemër dhe, tek gratë, kjo nuk është e pazakontë.

Jini të kujdesshëm nëse papritmas shpërtheni në një djersë të ftohtë, veçanërisht nëse jeni e sigurt që nuk jeni duke kaluar nëpër menopauzë.

Një studim i rreth 1,000 pacientëve zbuloi se ata që përjetonin djersitje, ndër të tjera, kishin më pak gjasa të vononin ardhjen në spital./Gazeta Shneta/