Simptomat gastrointestinale të lidhura me Covid-19: Ja çfarë duhet të dini rreth gjendjes

2021-02-21 në ora 21:43

Simptomat e frymëmarrjes janë simptoma më të zakonshme të Covid-19.

Por sipas një rishikimi të fundit, 53% e njerëzve të shtruar në spital me Covid përjetojnë të paktën një simptomë gastrointestinale (GI) në çdo kohë gjatë sëmundjes së tyre shkruan MedicalNewsToday përcjell Gazeta Shneta.

Dhe ka gjithnjë e më shumë dëshmi se ndeshja e simptomave të traktit gastrointenstinale (GI) me Covid-19, ose zhvillimi i Covidit së bashku me gjendjet themelore të GI, mund të rrisin rrezikun e ashpërsisë së sëmundjes dhe komplikimeve negative.

Simptomat e traktit gastrointestinal (GI) të lidhura me sëmundjen Covid-19 janë të manifestuara në gojë, ezofag, stomak, zorrë të hollë dhe të trashë si dhe anus.

Personi i parë me Covid-19 të konfirmuar në Shtetet e Bashkuara gjithashtu përjetoi 2 ditë mundime dhe të vjella përpara se të zhvillonte diarre.

Dhe një nga studimet më të hershme amerikane zbuloi se rreth 32% e pacientëve me sëmundje Covid përjetuan diarre, të përziera ose humbje të oreksit.

Hulumtimet janë gjithnjë në zhvillim. Por sipas një përmbledhje të botuar këtë muaj duke analizuar 125 artikuj dhe një total prej 25.252 pacientësh, simptomat më të zakonshme të GI të lidhura me Covid-19 përfshijnë: mungesën e oreksit (19.9%), mungesa e nuhatjes ose shijes (15.4%), diarre (13.2%), nauze (10.3%) dhe të vjella deri gjak ose gjakderdhje GI (9.1%).

Sëmundja gjithashtu mund të shkatërrojë indet e zorrëve dhe të zvogëlojë lëvizjen e zorrëve.

Tani për tani, duket se shumica e njerëzve që përjetojnë simptoma të GI me COVID-19 i zhvillojnë ato së bashku me simptomat e frymëmarrjes.

Shumica e studimeve tregojnë se virusi Sars-CoV-2 hyn në qelizat e zorrëve, ose në enterocite dhe qelizat e frymëmarrjes duke përdorur enzimën konvertuese të angiotenzinës (ACE-2) si receptor.

Receptori ACE-2 është i ngulitur në membranat qelizore. Ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut duke kontrolluar nivelet e proteinave përmes angiotenzinës, e cila inkurajon enët e gjakut të ngushtohen dhe të rrisin presionin e gjakut.

Virusi hyn në qelizat e zorrëve pasi proteinat karakteristike të tij (gjembore) të lidhen me ACE-2.

Pasi të jetë brenda qelizës, virusi përdor makinerinë e vetë qelizore për të prodhuar kopje të proteinave virale dhe acidit ribonukleik (ARN).

ARN është materiali gjenetik i retrovirusëve, siç është SARS-CoV-2, ashtu si ADN-ja njerëzore.

Kur grimcat SARS-CoV-2 largohen nga një qelizë e infektuar, ajo shkakton çlirimin e citokinave, proteinave të vogla që luajnë një rol në inflamacion. Ky proces mund të shkaktojë simptoma të traktit GI.

Simptomat e traktit GI mund të ndodhin gjithashtu pasi viruset shkatërrojnë ose dëmtojnë indet e traktit, veçanërisht të përcjellura me dhimbjen, të përzierat dhe diarrenë./Gazeta Shneta/