Sindroma post – COVID ka më shumë se 200 simptoma, zbulon studimi i ri

2021-07-19 në ora 21:08

Bëhen thirrjet për programin kombëtar të shqyrtimit të gjendjes post – COVID, pasi simptomat e zbuluara variojnë nga mjegulla e trurit deri në tringëllimë në veshët.

Studimi më i madh ndonjëherë ndërkombëtar i njerëzve me Covid të gjatë ka identifikuar më shumë se 200 simptoma dhe i ka shtyrë studiuesit të bëjnë thirrje për një program kombëtar të shqyrtimit, shkruan The Guardian përcjell Gazeta Shneta.

Ndër të tjera, studimi zbuloi simptomat e panumërta të Covidit të gjatë – nga mjegulla e trurit dhe halucinacionet deri tek dridhjet dhe tringëllimat në veshët që shtriheshin në 10 nga sistemet e organeve të trupit dhe një e treta e simptomave vazhdoi të prekte pacientët për të paktën gjashtë muaj.

Një program kombëtar i shqyrtimit do të ndihmonte në krijimin e një kuptimi më të mirë se sa njerëz janë prekur dhe llojin e mbështetjes që do të kishin nevojë, thanë studiuesit.

Studiuesit gjithashtu bënë thirrje që udhëzimet klinike për vlerësimin e pacientëve me Covid të dyshuar të formës së gjatë të zgjerohen përtej testeve kardiovaskulare dhe funksionit të mushkërive.

Dr. Athena Akrami, një neuroshkencëtare në University College London, tha se:

“Shumë klinika post-Covid në Mbretërinë e Bashkuar janë përqendruar në rehabilitimin e trajtimit të gjendjes së frymëmarrjes. Është e vërtetë që shumë njerëz kanë gulçim, por ata gjithashtu kanë shumë probleme të tjera dhe lloje të simptomave për të cilat klinikat duhet të ofrojnë një qasje më holistike”.

Ajo tha se ishte ende duke përjetuar simptoma 16 muaj pasi u infektua me koronavirus, duke shtuar: “Ka të ngjarë të ketë dhjetëra mijëra pacientë me Covid të gjatë që vuajnë në heshtje, të pasigurt se simptomat e tyre janë të lidhura me Covid-19”.

Studimi, i botuar në revistën Lancet, EClinicalMedicine, ka anketuar 3,762 persona me Covid të konfirmuar ose të dyshuar post COVID nga 56 vende. Ata identifikuan 203 simptoma, nga të cilat 66 u gjurmuan për shtatë muaj.

Simptomat më të zakonshme ishin lodhja e zakonshme, lodhjet e rënda pas-stërvitjeve (ku shëndeti i njerëzve përkeqësohet pas sforcimit fizik ose mendor) dhe mjegulla e trurit. Efektet e tjera përfshinin halucinacione vizuale, dridhje, kruajtje të lëkurës, ndryshime në ciklin menstrual, mosfunksionim seksual, rrahje zemre, çështje të kontrollit të fshikëzës, herpes, humbje të kujtesës, vizion të paqartë, diarre dhe tringëllimë në veshët.

“Pas gjashtë muajsh, shumica e simptomave të mbetura janë sistematike – gjëra të tilla si rregullimi i temperaturës, lodhja, sëmundja pas-stërvitjes dhe neurologjike që prekin trurin, palcën kurrizore dhe nervat”, tha Dr. Akrami. /Gazeta Shneta/