Sipas një sondazhi, pavarësisht rreziqeve 75% të fëmijëve janë duke përdorur ‘smartfon’

2017-04-23 në ora 15:00

Gjumi është një pjesë jetike e zhvillimit për fëmijët e vegjël. Ajo mund të përcaktojë përshtatjen e tyre sociale dhe emocionale, dhe gjithashtu ndikon në arritjen e tyre akademike më vonë në jetë. Gjumi i papërshtatshëm ka qenë gjithashtu i lidhur me problemet si obeziteti dhe çështjet e sjelljes, prandaj prindërit duhet të bëjnë gjithçka që munden për të siguruar që fëmija i tyre të fitojë sasinë e duhur të gjumit për moshën e tyre.

Është vlerësuar se fëmijët humbasin 16 minuta gjumë për çdo orë që shpenzojnë duke përdorur ‘smartfon’. Ekspertët besojnë se kjo ndodh sepse fëmijët po stimulohen shumë duke përdorur pajisjen.

Me fëmijët e vegjël që përdorin këto pajisje për një mesatare prej 25 minuta në ditë, çdo ditë humbasin rreth gjashtë minuta gjumë, që shton deri në 42 minuta humbje gjatë një jave. Nëse fëmija juaj kalon një orë duke përdorur pajisje të tilla çdo ditë, ai ose ajo mund të humbasë gati dy orë gjumë në javë shkruan News Target, transmeton Gazeta Shneta.

Një tjetër studim tregon se fëmijët që përdorin pajisje digjitale për dy deri në katër orë në ditë kanë një shans më të ulët prej 23 për qind për të përfunduar punën e tyre në shkollë.

Fëmijët mes moshës 8 dhe 18 vjeç kalojnë mesatarisht 44.5 orë në javë duke përdorur ekranet, duke përfshirë smartfonë, tableta, televizorë dhe kompjutera. Vetëm imagjinoni të gjitha ato që mund t’i arrijnë në atë kohë!/Gazeta Shneta/