Sistemi imunitar mbron fëmijët nga gjendja e përfolur shumë si ‘Covid i rëndë’

2021-02-21 në ora 23:30

Fëmijët janë të mbrojtur nga forma e rëndë Covidi, sepse sistemi imunitar i lindur është i shpejtë për të sulmuar virusin, ka zbuluar një studim i ri.

Hulumtimi i udhëhequr nga Instituti i Kërkimeve të Fëmijëve Murdoch (MCRI) dhe botuar në Nature Communications, zbuloi se qelizat e specializuara në sistemin imunitar të një fëmije synojnë me shpejtësi koronavirusin e ri shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Dr. Melanie Neeland nga grupi MCRI tha se:

“Fëmijët kanë më pak të ngjarë të infektohen nga virusi dhe deri në një të tretën janë asimptomatike, gjë që është shumë ndryshe nga prevalenca dhe ashpërsia më e lartë e vërejtur tek fëmijët për shumicën e viruseve të tjera të frymëmarrjes” tha ajo.

Studimi përfshiu një analizë të mostrave të gjakut nga 48 fëmijë dhe 70 të rritur në 28 familje të Melburnit të infektuar ose të ekspozuar ndaj koronavirusit të ri.

Përgjigjet imune u monitoruan gjatë fazës akute të infeksionit dhe deri në dy muaj pas kësaj kohe.

Dr. Neeland tha se studimi tregoi se fëmijët me Covid-19 kanë një përgjigje imune më të fortë të lindur ndaj virusit krahasuar me të rriturit.

“Infeksioni i koronavirusit tek fëmijët u karakterizua nga aktivizimi i neutrofileve, qelizave të bardha të specializuara të gjakut që ndihmon në shërimin e indeve të dëmtuara dhe zgjidhë infeksionet si një reduktim të qelizave imune të përgjigjes së parë si monocitet, qelizat dendritike dhe qelizat vrasëse natyrore nga gjaku” tha ajo.

“Kjo sugjeron që këto qeliza imune që luftojnë infeksionin po migrojnë në vendet e infeksionit, duke pastruar shpejt virusin para se të ketë një shans të kapet me të vërtetë.”

Ndër të tjera kjo tregon që sistemi imun i lindur, gjegjësisht linja jonë e parë e mbrojtjes kundër mikrobeve, është thelbësore për të parandaluar Covid-19 të rëndë tek fëmijët,  është shprehur Dr. Neeland. /Gazeta Shneta/