Sistemi imunitar i nënës mund të ndikojë në trurin e foshnjës

2020-06-12 në ora 21:59

Nëse sistemi imunitar i një gruaje shtatzënë është aktivizuar, kjo mund të ndikojë në zhvillimin e trurit të fëmijës së saj, tregojnë hulumtimet e reja.

Një numër shkaktarësh, infeksione, stres, sëmundje dhe alergji mund të aktivizojnë sistemin imunitar. Kjo bën që proteinat që lëshohen si pjesë e një përgjigje inflamatore, transmeton Gazeta Shneta.

Hulumtimet e mëparshme te kafshët kanë treguar që disa nga këto proteina mund të ndikojnë tek pasardhësit. Sidoqoftë, dihet pak për këtë efekt te njerëzit.

Për të mësuar më shumë, studiuesit studiuan gratë e reja gjatë shtatzanisë, lindjes së fëmijëve dhe derisa fëmijët e tyre ishin fëmijë të vegjël.

Ata zbuluan se funksionimi i trurit të shkurtër dhe afatgjatë të një fëmije mund të ndikohet nga aktiviteti i sistemit imunitar të nënës së tyre gjatë tremujorit të tretë të shtatzanisë.

Gjetjet përfshinin ndryshime në rrahjet e zemrës së fetusit tek foshnjat e grave shtatzëna që shfaqnin shenja të infalamcionit. Duke përmendur lidhjen midis shkallës së zemrës  së fetusit dhe sistemit nervor.

Në javët e para pas lindjes, skanimet e trurit të marra tek të porsalindurit zbuluan ndërprerje në komunikimin midis rajoneve të ndryshme të trurit tek fëmijët, nënat e të cilëve kishin gritur proteina gjatë  shtatzanisë që sinjalizonin inflamacionin.

Pastaj, kur foshnjat ishin 14 muajsh, testimi tregoi ndryshime në aftësitë motorike, zhvillimin e jguhës dhe sjelljen midis fëmijëve të nënave, sistemin imunitar i të cilit ishte aktivizuar nga inflamacioni.

Megjithëse studiuesit i përshkruanin gjetjet e tyre si një përparim domethënës, ata gjithashtu vunë në dukje se nevojiten shumë më tepër hulumtime për të kuptuar plotësisht se si aktivizimi i sistemit imunitar të një nëne gjatë shtatzanisë ndikon tek fëmija i saj. /GazetaShneta/