Sistemi tretës i bebeve : Si zhvillohet dhe çfarë duhet të kemi kujdes

2019-10-23 në ora 17:05

Bebet janë delikate dhe kështu është trakti i tyre tretës. Cfarëdo që bebi juaj të fusë në gojë, mund të hyjë në traktin e tij gastrointestinal, i cili nuk është aq i fortë sa për të luftuar lloje të ndryshme patogjenësh ose baktereve që hyjnë në trupin e tij.

Në muajt fillestarë të jetës së bebit tuaj, trakti i tretjes së tij do të pësojë shumë ndryshime shkruan FirstCryParenting.

Për muajt e parë, jo vetëm që do të prodhojë enzima të ndryshme që ndihmojnë dhe ndihmojnë tretjen, por gjithashtu do të zhvillojnë antitrupa për të luftuar infeksione të ndryshme dhe sëmundjet mjekësore përcjell Gazeta Shneta.

-Tranzicioni i sistemit tretës të një bebe nga mitra deri në lindje

Kur një bebe është brenda barkut të nënës së tij, ai merr të gjitha lëndë ushqyese nga placenta.

Por menjëherë pas lindjes së fëmijës tuaj, gjithçka ndryshon për të pasi ai nuk varet më nga placenta për ushqimin

Sidoqoftë, sistemi tretës i një fëmije nuk është i zhvilluar ose mjaft i fortë gjatë lindjes, dhe do të duhet ca kohë për tu rregulluar. Dhe për shkak të kësaj arsyeje, ai madje mund të humbasë afërsisht 10 përqind të peshës brenda pak ditësh pas lindjes.

Pse të shmangni ushqimet e ngurta deri në 6 muaj e parë?

Ju mund të josheni për t’i dhënë një kafshatë ushqimore bebës tuaj kur të keni vaktet tuaja.

Sidoqoftë, nëse fëmija juaj është më pak se gjashtë muaj, kjo mund të mos jetë një ide e mirë.

Kjo pasi, pavarësisht se sa i etur ose gati mund të jetë fëmija juaj, sistemi i tij tretës mund të mos jetë i gatshëm ose i përgatitur për të njëjtën formë ushqimore.

 Trupi i bebës tuaj nuk do të jetë mjaft efikas për të prodhuar sasinë e duhur të enzimeve për të tretur niseshtën në ushqim derisa të mbushë moshën gjashtë muajsh.

Gjithashtu, kripërat biliare dhe lipazat, të cilat ndihmojnë në tretjen e yndyrnave, nuk arrijnë në një fazë të zhvillimit deri në moshën 6 deri në 9 muaj. /Gazeta Shneta /