Sjelljet e fëmijës që tregojnë se ai ka nevojë për ndihmë

2019-12-02 në ora 23:00

Si të rriturit, edhe fëmijët kanë ulje-ngritjet e tyre. Ata mund të jenë shumë të ndjeshëm dhe të ndjehen të shqetësuar për shkak të çështjeve të të mësuarit ose mjedisit të tyre familjar. Përveç kësaj, mungesa e vëmendjes mund të provokojë agresion dhe hiperaktivitet tek fëmijët.

Sjelljet e më poshtme mund t’ju ndihmojnë t’i kuptoni më mirë fëmijët:

  1. Bebi juaj tregon agresion dhe ju kafshon.

Agresioni tek të vegjlit mund të shpjegohet me lehtësi nga zhvillimi i trurit të tyre. Është e thjeshtë, truri i një foshnje është në ndërtim e sipër. Ata po ndërtojnë aftësi të arsyetimit dhe të menduarit logjik. Kafshimi dhe agresioni nuk janë një reflektim negativ në stilin e prindërimit tuaj. Ata mund të hedhin një lodër në kokën tuaj, ndërsa ju jeni duke u përpjekur t’i puthni ato. Vogëlushët nuk kanë kapacitete të mjaftueshme të trurit për vetëkontroll.

  1. Fëmija juaj ka lëkundje humori dhe bëhet histerik.

Duket si një skenë drame me lot dhe bërtitje, por në të vërtetë nuk ka ndodhur asgjë nga e zakonshmja. Emocionet e foshnjës tuaj vazhdojnë të bëhen më komplekse, por aftësia e tyre për t’u përballur me to nganjëherë nuk është e pamjaftueshme. Është e thjeshtë, çdo zhgënjim i vogël është shumë zhgënjyes për ta dhe ndjehet si fundi i botës.

  1. Fëmija juaj vrapon pa kontrollë, përleshet, dhe sillet cuditshem.

Kur fëmija juaj nuk dëshiron të qetësohet, përpiqet të luftojë ose të vrapoj rreth jush gjatë gjithë kohës, kjo do të thotë që ata nuk kanë aktivitet të mjaftueshëm. Fëmijët mund të përpiqen t’ju tregojnë se dëshirojnë të luajnë jashtë, të kërcejnë ose të komunikojnë me fëmijët e tjerë.

4.Fëmija juaj i hedh dhe i prish lodrat

Fëmija juaj mund të thyejë lodrat e tyre, të luajë me to në mënyrë agresive, apo edhe të injorojë një makinë apo kukull të re. Kjo mund të sinjalizojë që ata thjesht janë mërzitur që janë në shtëpi. Ata mund të duan të shkojnë në një shëtitje, të bëjnë një aktivitet tjetër si arti, ose thjesht të tallen me ju.

  1. Fëmija juaj thotë “Jo!” për gjithçka.

Fëmijët mund të refuzojnë të hanë vaktin e tyre, të lajnë dhëmbët ose të veshin pizhame. Ata thjesht nuk duan të bashkëpunojnë. Kjo lloj sjelljeje mund të jetë një shenjë se fëmija juaj në të vërtetë dëshiron të marrë kontrollin mbi një situatë.

  1. Ju kapni fëmijën tuaj duke gënjyer dhe mashtruar.

Fëmijët mund të gënjejnë ose ekzagjerojnë disa gjëra, por nëse kjo ndodh shumë shpesh, nuk duhet ta injoroni atë. Mund të ndodhë kur ata kanë frikë nga diçka, si reagimi juaj ndaj së vërtetës.

  1. E shihni fëmijën tuaj duke goditur të tjerët.

Fëmijët mësojnë se si të trajtojnë emocione të forta kur janë të mërzitur ose të zemëruar. Shkathtësitë e tyre komunikuese dhe përballuese nuk janë shumë të zhvilluara para moshës 5 vjeç. Fëmijët e moshuar mund të sillen në këtë mënyrë për shkak të ankthit dhe frikës. Gjithashtu, stili juaj i prindërve mund të ndikojë në këto reagime.