Studimi amerikan lidhë përgjigjen imune të vaksinës me moshën e personave

2021-07-21 në ora 21:18

Njerëzit e moshuar duket se kanë më pak antitrupa kundër koronavirusit të ri, sugjeron një studim i ri laboratorik nga Oregon Health & Science University.

Antitrupat janë proteina të gjakut që zhvillohen nga sistemi imunitar për t’u mbrojtur nga infeksioni. Dihet se ata janë lojtarët kryesorë në mbrojtjen ndaj infeksionit SARS-CoV-, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

“Popullatat tona më të vjetra janë potencialisht më të ndjeshme ndaj varianteve edhe nëse ata janë të vaksinuar,” tha autori Dr. Fikadu Tafesse, profesor asistent i mikrobiologjisë molekulare dhe imunologjisë në shkollën e mjekësisë Oregon Health & Science University.

Dr. Tafesse dhe kolegët theksuan se: edhe pse matën përgjigjen e zvogëluar të antitrupave tek njerëzit e moshuar, vaksina ende dukej të ishte mjaft efektive për të parandaluar infeksionin dhe sëmundjen e rëndë në shumicën e njerëzve të të gjitha moshave.

Lajmi i mirë është se vaksinat tona janë vërtet të forta,” tha Dr. Tafesse.

Sidoqoftë, me ngadalësimin e marrjes së vaksinave në Oregon dhe në të gjithë Shtetet e Bashkuara, studiuesit thonë se gjetjet e tyre nënvizojnë rëndësinë e promovimit të vaksinimeve në komunitetet lokale.

Vaksinimet zvogëlojnë përhapjen e virusit dhe variante të reja dhe potencialisht më të transmetueshme, veçanërisht për njerëzit e moshuar që duket se janë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve të përparimit.

Sa më shumë njerëz të vaksinohen, aq më pak virusi qarkullon,” përfundoi Tafesse.

Ky studim, është botuar sot në revistën Journal of the American Medical Association. /Gazeta Shneta/