Studimi: Bebet mbajnë mend gjuhën e tyre të lindjes

2017-04-22 në ora 09:05

Bebet ndërtojnë njohuri për gjuhën që e dëgjojnë edhe në muajt e parë të jetës. Sipas një studimi të ri, nëse ju ndryshoni shtet dhe harroni gjuhën tuaj të lindjes, ju e mbani këtë aftësi të fshehur.

Shkencëtarët thonë se prindërit duhet të flasin me foshnjat sa më shumë të jetë e mundur në fillim të jetës.

Dr.Choi Jiyoun i Universitetit Hanyang në Seul udhëhoqi hulumtimin. Ky studim është i pari që tregon se përvoja e hershme e fëmijëve të adoptuar me gjuhën e tyre të lindjes u jep atyre një avantazh dekada më vonë, edhe në qoftë se ata mendojnë se e kanë harruar, tha ajo.

Në studim, të rriturit e moshës rreth 30 vjeç që ishin adaptuar nga familje gjermanisht-folësë i’u kërkua që të shqiptojnë bashkëtigëlloret e gjuhës koreane.  Gjatë studimit u konstatua se, nuk kishte dallim në mes atyre të cilët ishin adoptuar gjashtë muajsh, para se të mund të flasin dhe atyre që janë adoptuar pas 17 muajsh, kur ata kishin mësuar të flasin.

Procesi i i të nxënit fillon shumë herët, edhe kur fëmija është ende në barkun e nënës.