Studimi: Gratë shtatzëna duhet të marrin 10 herë më shumë vitaminë D se zakonisht

2018-08-04 në ora 10:08

Gratë shtatzëna mund dhe ndoshta duhet të konsumojnë 10 herë më shumë vitaminë D sesa ekspertët aktualisht rekomandojnë, sipas një studimi të ri.

Udhëzimet aktuale për marrjen e përditshme të vitaminës D gjatë shtatzënisë variojnë nga 200 njësi ndërkombëtare  në ditë deri në 400 të tilla, shuma e gjetur në shumicën e vitaminave të shtatzënisë.

Për dekada me radhë, mjekët janë të shqetësuar se shumë vitamina D gjatë shtatëzanisë mund të shkaktojë defekte të lindjes dhe sipas udhëzimeve aktuale gjithçka mbi 2,000 njësi në ditë konsiderohet ende potencialisht e pasigurt për këdo, jo vetëm për gratë shtatzëna, transmeton Gazeta Shneta.

Kjo shumë e vitaminës D nuk është e sigurt vetëm gjatë shtatzënisë, thonë studiuesit, por dyfishimi mund të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve.

Gratë shtatzëna nuk duhet të ndryshojnë marrjen e vitaminës D pa u konsultuar me mjekët e tyre. Studimi shikoi vetëm gratë në tremujorin e dytë të tyre dhe më tej, dhe ende nuk është e qartë nëse doza të larta të vitaminës D janë të sigurta më herët gjatë shtatzënisë, kur organet formohen dhe fetusi është veçanërisht i prekshëm ndaj defekteve të lindjes./Gazeta Shneta/

– Kliko këtu për t’u informuar me testin që duhet ta bëjë secila nënë shtatzënë për të konfirmuar se shëndeti gjenetik i foshnjës në ardhje është në rregull..