Studimi i ri ofron njohuri se pse të moshuarit janë më të ndjeshëm ndaj COVID-19

2021-11-09 në ora 12:03

Ndër popullatat më të prekura nga COVID-19 janë të moshuarit dhe pacientët me gjendje mjekësore paraekzistuese, duke përfshirë diabetin, hipertensionin, obezitetin, sindromën metabolike, sëmundjet kardiovaskulare dhe sëmundjet kronike të mushkërive dhe astma.

Në një studim të ri të botuar në revistën JCI Insight, studiuesit e Universitetit Brown përshkruajnë ngjarjet qelizore dhe molekulare që shpjegojnë pse këto grupe kanë një rrezik më të lartë të infeksionit, si dhe të efekteve anësore të rënda shoqëruese, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

“Ky dokument detajon një zbulim të madh në COVID-19,” tha autori Dr. Jack A. Elias, imunolog dhe dekan i mjekësisë dhe shkencave biologjike në Brown.

“Ky studim tregon se nivelet e një proteine ​​të quajtur ‘kitinaza 3-like-1’ rriten me moshën, si dhe sëmundjet dhe infeksionet shoqëruese. Për më tepër, kitinaza 3-like-1 rrit infeksionin SARS CoV-2.”

Gjetjet jo vetëm që u përgjigjen pyetjeve të rëndësishme rreth mekanizmave kyç të virusit kompleks SARS-CoV-2, tha Dr. Elias, por gjithashtu kanë implikime të drejtpërdrejta për zhvillimin e terapive për të kontrolluar infeksionin viral.

Kitinaza 3-like-1 është gurthemeli i një rruge kritike që aktivizohet gjatë lëndimit dhe inflamacionit.

Këta studiues, kanë treguar se nivelet qarkulluese të kitinazës 3-like-1 rriten gjatë infeksionit, veçanërisht në sëmundjet e karakterizuara nga inflamacioni dhe ndryshimet e indeve – si emfizema, astma, sëmundjet kronike të mushkërive dhe sëmundje shoqëruese që janë faktorë rreziku për COVID -19.

Është interesante, që nivelet e kitinazës 3-like-1 gjithashtu janë treguar të rriten gjatë plakjes normale. Në fakt, ato janë raportuar të jenë parashikuesi më i mirë i vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet tek njerëzit në të 80-at e tyre.

Duke u nisur nga këto informacione, studiuesit vendosën të ekzaminojnë marrëdhënien midis kitinazës 3-like-1 dhe receptorit ACE2, porta hyrëse e proteinës gjembore me të cilën SARS-CoV-2 lidhet në qelizat njerëzore.

Studiuesit zbuluan se nivelet e kitinazës 3-like-1 rriteshin me moshën, sëmundjet shoqëruese dhe infeksionet. Përveç kësaj, ata vunë re se kitinaza 3-like-1 ishte një stimulues i fuqishëm i receptorit që SARS-CoV-2 përdor për të infektuar qelizat./Gazeta Shneta/