Të gjithë njerëzit lindin me këtë ngjyrë të syve, kjo është arsyeja

2018-08-23 në ora 19:29

A keni ndonjë mik që mendoni se ka sy absolutisht të bukur? A e pasqyrojnë diellin dhe e shndërrojnë ngjyrën më të bukur kristal blu apo të artë-jeshil?

Nëse e keni pyetur veten se cila është arsyeja shkencore përse disa njerëz kanë sytë shumë më të lehtë dhe kanë një ngjyrë tjetër përveç ngjyrës kafe, mund të thuash “është gjenetike’’.

Megjithatë, del se çdo person që takoni aktualisht ka sy kafe. Ajo që shkakton disa njerëz që të kenë ngjyrë syri si jeshile dhe kaltër është sasia e melaninës në sytë e tyre.

Secili person është teknikisht i lindur me sytë “kafe” sepse ekziston vetëm një ngjyrë melaninës, dhe kjo është ngjyra kafe. Sa më shumë melanonite që janë të pranishme në irisin tuaj, sytë e tu do të duken më të errëta, prandaj edhe sytë kafe kanë kaq shumë ngjyra të ndryshme, transmeton Gazeta Shneta.

Kur njerëzit kanë sytë shumë të lehta blu, kjo do të thotë se ka një sasi më të ulët të melanociteve, të cilat nuk mund të absorbojnë sa më shumë dritë si ato me sytë më të errët dhe më shumë melanocita.

Dhe për ata që janë me sy të gjelbër, shanset janë që ju keni dëgjuar që njerëzit t’ju thonë se sytë tuaj “ndryshojnë ngjyrën” dhe kjo është fakt.

Ngjyra e syve ndikohet nga disa gjene të ndryshme, prandaj dy njerëz me sy kafe mund të lindin lehtë një fëmijë me sy të kaltër ose me sy të gjelbër./Gazeta Shneta/