Të jesh prind i ri mbetet sfiduese, baballarët gjithashtu kanë nevojë për mbështetje

2022-06-22 në ora 00:11

Të jesh baba i ri mund të jetë një kohë e vështirë dhe dërrmuese. Dhe gjithnjë e më shumë, ne po dëgjojmë për ndikimin në shëndetin mendor që mund të ketë tek burrat, me disa kërkime që sugjerojnë se një në dhjetë burra vuajnë nga depresioni pas lindjes së fëmijës.

Ndërsa shpesh ka informacion dhe mbështetje për shëndetin mendor për nënat gjatë periudhës pas lindjes, shumë baballarëve nuk u jepet e njëjta sasi informacioni dhe mbështetje për shëndetin e tyre mendor gjatë kësaj kohe, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Ekziston një nevojë e madhe për të njohur dhe mbështetur burrat që janë duke luftuar me këtë situatë.

Jo vetëm që kjo do të përmirësojë shëndetin dhe mirëqenien e tyre, por hulumtimet e fundit kanë zbuluar gjithashtu se trajtimi i depresionit prindëror (si në nënat ashtu edhe tek baballarët) mund të ketë përfitime afatgjata edhe për shëndetin mendor të fëmijës

Mbështetja e baballarëve të rinj

Si pjesë e një studimi më të madh që shqyrton tematikën e shëndetit mendor pas lindjes, u intervistuan shtatë baballarë dhe u pyetëm rreth përvojave të tyre të të qenit prind i ri, ndërveprimin me vizitorët shëndetësorë dhe përvojën për të mbështetur partneren e tyre përmes betejave të saj rreth shëndetin mendor.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

babi dhe foshnja

Të gjithë baballarët, u shpreh se ndjenin presion për të mbështetur partneren e tyre dhe për të qenë “mbrojtësi” i familjes, ata gjithashtu mendonin se u mungonin aftësitë dhe njohuritë për ta bërë këtë – veçanërisht nëse partnerja e tyre po luftonte me shëndetin e saj mendor.

Studimet e mëparshme tregojnë gjithashtu se rreth 5-10% e baballarëve përjetojnë depresion perinatal, me 5-15% të tjerë që përjetojnë ankth perinatal.

Por ndërsa shëndeti mendor i nënave në Mbretërinë e Bashkuar kontrollohet në mënyrë rutinore në periudhën perinatale nga ofruesit e kujdesit shëndetësorë, e njëjta gjë nuk është e vërtetë për baballarët.

Kjo është arsyeja pse ka një shtytje për të njohur nevojën për të vlerësuar në mënyrë rutinore shëndetin mendor të meshkujve edhe në periudhën perinatale.

Të bësh këtë – potencialisht do të shihte më shumë burra të diagnostikuar dhe trajtuar me kushte të shëndetit mendor që përndryshe mund të kishin kaluar të pazbuluara – duke përfituar jo vetëm baballarët, por edhe nënat dhe fëmijët. /Gazeta Shneta/