Teknika e re e analizimit të imazherisë në 3D mund të ndihmojë në trajtimin e artritit

2018-08-05 në ora 14:22

Një algoritëm që monitoron nyjet e pacientëve me artrit, e cila mund të ndryshojë mënyrën se si vlerësohet shkalla e gjendjes, është zhvilluar nga një ekip inxhinierësh, mjekësh dhe radiologësh të udhëhequr nga Universiteti i Kembrixhit.

Teknika, e cila zbulon ndryshime të vogla në nyje të prekura nga artriti, mund të mundësojë të kuptohet më të mirë se si zhvillohet osteoartriti dhe të lejojë efektivitetin e trajtimeve të reja për t’u vlerësuar më saktë, pa nevojën për marrjen e mostrave invazive të indeve. Rezultatet janë botuar në revistën ‘Scientific Reports’, transmeton Gazeta Shneta.

Osteoartriti identifikohet zakonisht nëpërmjet rrezeve X nga ngushtimi i hapësirës mes eshtrave. Megjithatë, rrezet X nuk kanë ndjeshmëri të mjaftueshme për të zbuluar ndryshime delikate në nyje.

“Përveç mungesës së ndjeshmërisë, rrezet X dy-dimensionale mbështeten tek njerëzit për t’i interpretuar ata,” tha autori kryesor Dr Tom Turmezei i Departamentit të Inxhinierisë së Kembrixhit.

“Aftësia jonë për të zbuluar ndryshimet strukturore për të identifikuar progresin e hershëm të monitorimit dhe përgjigjen e parashikuar të trajtimit është e kufizuar në mënyrë të frustruar nga kjo”, thotë ai tutje.

Teknika e zhvilluar nga Turmezei dhe kolegët e tij përdor imazhe nga skanimi i kompjuterizuar i tomografisë (CT), i cili zakonisht nuk përdoret për të monitoruar nyjet, por prodhon imazhe të detajuara në tre dimensione./Gazeta Shneta/