Testi me dy hapa që tregon nëse foshnja juaj është me autizëm

2018-08-17 në ora 15:47

Diagnostikimi i çrregullimit të spektrit të autizmit mund të jetë i vështirë, pasi nuk ka një test mjekësor, si një test gjaku, për të diagnostikuar çrregullimet. Mjekët shikojnë sjelljen dhe zhvillimin e fëmijës që pastaj ta përcaktojnë diagnozën.

ASD ndonjëherë mund të zbulohet në 18 muaj ose më herët. Nga mosha 2 vjeçare, një diagnozë nga një profesionist me përvojë mund të konsiderohet shumë i besueshëm. Megjithatë, shumë fëmijë nuk marrin një diagnozë përfundimtare deri kur janë më të rritur. Kjo vonesë do të thotë që fëmijët me ASD nuk mund të marrin ndihmën që u nevojitet.

Diagnostikimi i një ASD bëhet në dy hapa: Paraqitja zhvillimore; Vlerësimi Gjithëpërfshirës Diagnostifikues, transmeton Gazeta Shneta.

Ekzaminimi zhvillimor është një test i shkurtër për të treguar nëse fëmijët po mësojnë aftësitë bazë kur duhet, ose nëse ata mund të kenë vonesa. Gjatë kontrollit zhvillimor mjeku mund t’i kërkojë prindit disa pyetje ose të flasin dhe të luajnë me fëmijën gjatë një provimi, për të parë se si mëson, flet, sillet dhe lëviz. Një vonesë në cilëndo nga këto fusha mund të jetë një shenjë e këtij problemi.

Hapi i dytë i diagnozës është një vlerësim gjithëpërfshirës. Ky shqyrtim i plotë mund të përfshijë shqyrtimin e sjelljes dhe zhvillimit të fëmijës dhe intervistimin e prindërve.

Mund të përfshijë gjithashtu një shqyrtim të dëgjimit dhe vizionit, testimin gjenetik, testimin neurologjik, dhe testimet e tjera mjekësore./Gazeta Shneta/