Testi i pështymës për COVID-19 tejkaloi testet komerciale të shtupës së hundës

2021-09-15 në ora 13:06

Në ditët e para të pandemisë, me teste komerciale të COVID-it në furnizim të shkurtër, Robert B. Darnell i Universitetit Rockefeller zhvilloi një analizë të brendshme për të identifikuar raste pozitive brenda komunitetit Rockefeller.

Metoda e testimit përmes mostrës së pështymës doli të ishte më e lehtë dhe më e sigurt për t’u administruar sesa testet në dispozicion në atë kohë, dhe është përdorur dhjetëra mijëra herë gjatë nëntë muajve të fundit për të identifikuar dhe izoluar individët e infektuar që punojnë në kampusin e universitetit, shkruan MedicalxPress.

Tani, një studim i ri në PLOS ONE konfirmon se testi i ekspertit Darnell funksionon gjithashtu, nëse jo më mirë, sesa testet e strishos së hundës dhe gojës të autorizuara nga FDA transmeton Gazeta Shneta.

Në një krahasim të drejtpërdrejtë ‘kokë më kokë’ të 162 individëve që morën testin e pështymës “DRUL” të Rockefeller dhe një test konvencional të shtupës, testi i pështymës DRUL kapi të gjitha rastet duke përfshirë dhe katër raste pozitive që shtupat e hundës dhe të fytit i humbën plotësisht.

“Ky hulumtim konfirmon se testi që kemi zhvilluar është i ndjeshëm dhe i sigurt,” thotë Darnell.

“Është i lirë, ka siguruar mbikëqyrje të shkëlqyeshme brenda komunitetit Rockefeller dhe ka potencialin për të përmirësuar sigurinë në komunitete ndërsa pandemia zvarritet.”

Përderisa më parë, testimi i COVID-19 ishte një makth në ditët e para të pandemisë ku pacientët me ethe hoqën maskat e mbuluara me mikrobe nën hundët e tyre dhe u përgatitën për ofruesit që këta të fundit të merrni mostrën thellë në secilën vrimë të hundës. Infermierët rrezikuan të kapnin sëmundjen me çdo kthesë të shtupës, pastaj dhe teknikët rrezikuan nga trajtimi i shishkave të mbushura me mostër me mjete transporti të krijuara për të mbajtur gjallë viruset.

Andaj testi DRUL ofroi disa përparësi. Ishte i sigurt – një test që mund të merrej në shtëpi dhe të dërgohej në laborator në mjet transporti që vret virusin në kontakt. Ishte efikas dhe i lirë, kushtonte rreth 2 dollarë.

Të dhënat nga ky studim, i cili më parë i ishte dorëzuar organeve mjekësore në Nju Jorkut si pjesë e procesit të miratimit të tij, tregojnë se testi DRUL përputhet, dhe në shumicën e rasteve, tejkalon testet e përdorura gjerësisht të shtupës së hundës dhe fytit. /Gazeta Shneta/