Testi i thjeshtë që tregon nëse do të abortoni gjatë shtatzënisë

2018-01-12 në ora 18:12

Një test i thjeshtë mund t’iu tregojë grave mundësinë e abortit të tyre vetëm pak ditë pasi ato të koncepohen, sugjeron një studim.

Një në katër shtatzëni dështojnë me rritje të ndjeshme të normave të abortimeve midis grave të moshuara, transmeton Gazeta Shneta.

Por tani hulumtimi ka gjetur se matja e niveleve të hormoneve menjëherë pas konceptimit mund të japë informacion rreth asaj se sa e zbatueshme është shtatzënia.

Shkencëtarët e Glasgow shqyrtuan nivelet e gonadotropinës hormonale beta-njerëzore në më shumë se 2.000 gra që sapo kishin pasur një test pozitiv të shtatzënisë.

Hormoni prodhohet në mënyrë specifike gjatë shtatzënisë. Krijohet qelizat e formuara në placentë, i cili ushqen vezën pasi ajo të është fekonduar dhe bashkëngjitet në muret e mitrës. Në një shtatzëni të shëndetshme, nivelet e saj rriten shpejt gjatë tremujorit të parë.

Sudiuesit zbuluan se gratë me normat më të larta të hormoneve kishin një shans 86 për qind të një shtatzanie të suksesshme, kur u skanuan tetë javë më vonë.

Ekspertët në Konferencën Evropiane për Riprodhimin e Njeriut dhe Embriologjinë në Gjenevë thanë se njohuritë do t’i ndihmonin pacientët të përgatiten “psikologjikisht dhe emocionalisht” për përvojat që mund të ishin shkatërruese.

Shumica e aborteve ndodhin në muajt e parë të shtatzënisë, ndonëse një numër i vogël ndodh më vonë./Gazeta Shneta/