Tokofobia: Gratë me një frikë ekstreme nga shtatzënia dhe lindja e fëmijëve

2020-06-21 në ora 22:23

Lindja e fëmijëve mund të jetë qartë një perspektivë e frikshme. Për gratë që nuk kanë lindur më parë, e panjohura është e madhe.

Hulumtimi për shqetësimet dhe frikën e grave sugjeron që gratë mund të shqetësohen për rrezikun e lëndimeve ose komplikimeve, dhimbjen, aftësinë e tyre për të lindur, humbjen e kontrollit dhe ndërveprimet me profesionistë të shëndetit shkruan MedicalXpress transmeton Gazeta Shneta.

Edhe gratë që kanë lindur më parë mund të kenë shqetësime të ngjashme – pasi çdo lindje është e ndryshme.

Por ato gjithashtu mund të kenë shqetësime specifike nëse kishin një përvojë të vështirë të mëparshme të lindjes.

Për disa gra, kjo fobi e njohur si tokofobia – është aq e rëndë saqë ato nuk mbesin kurrë shtatzënë ose, nëse e bëjnë, mund të vendosin ta ndërpresin shtatzëninë.

Frikë e fortë

Ka ndërhyrje që mund të jenë efektive për tokofobinë e rëndë. Por gratë do të përfitojnë prej tyre vetëm nëse ndjehen të aftë të zbulojnë frikën e tyre të rëndë (dhe merren seriozisht) – ose nëse profesionistët e kujdesit shëndetësor janë në gjendje t’i identifikojnë ato.

Kjo nuk kërkon vetëm trajnim dhe vetëdijësim të shtuar për tokofobinë, por edhe mjete të përshtatshme shqyrtimi dhe rrugë të kujdesit që sigurojnë gratë të marrin trajtim në kohë të duhur.

Ndikimi i mediave sociale

Ekzistojnë disa dëshmi kërkimore që tregimet negative të lindjes të grave të tjera mund të rrisin frikën e lindjes për disa gra shtatzëna.

Kujdesi i duhur

Pra, ndërsa është e qartë që ankthi dhe shqetësimet rreth lindjes janë normale dhe pritet të jenë, është gjithashtu e rëndësishme që gratë me një frikë më të fortë nga lindja të ndjehen të aftë të flasin për shqetësimet e tyre – në vend që të thuhet se është normale të shqetësohen dhe se cdo gjë do të shkojë mirë.

Ajo që u nevojitet është kujdesi përkrahës, i duhur dhe në kohë. /Gazeta Shneta/