A i trajtojnë baballarët vajzat e tyre ndryshe nga djemtë : Shkenca thotë Po

2019-08-29 në ora 13:12

Vajzat janë princeshat e vogla të babit dhe djemtë janë zakonisht “djemtë të nanit” – ne kemi dëgjuar këto herë të panumërta, teorinë e tillë apo jo?

Nëse jeni një nënë dhe po e lexoni këtë, ne e dimë se duhet të jeni duke menduar për kohën kur babai juaj shfaqi dashurinë e tij mbi ju kur ishit një vajzë e vogël shkruan Parenting.firstcry.

Ju gjithmonë do të jeni princesha e tij. Në mënyrë të ngjashme, vajza juaj duhet të ndriçojë jetën e burrit tuaj! Por a e dini pse vajzat marrin një trajtim të veçantë nga baballarët e tyre?

Kjo teori mund t’ju japë një pasqyrë se përse vajza juaj e vogël e ka burrin tuaj një mbështetje shumë të fortë përcjell Gazeta Shneta.

Sipas një studimi nga Shoqata Psikologjike Amerikane, baballarët e vajzave të moshës 1-3 vjeç janë më të vëmendshëm dhe më të përgjegjshëm për nevojat e vajzave të tyre sesa baballarët e djemve të të njëjtave moshë.

Studimi i botuar në revistën “APA’s Neuroscience Behavioural” shqyrtoi përgjigjet e trurit të baballarëve ndaj fëmijëve të tyre – mashkull ose femër – për të analizuar se si bashkëveprojnë baballarët me fëmijët e tyre.

Sipas gjetjeve të studimit, baballarët e vajzave të moshës së vogël, u kënduan më shpesh vajzave të tyre të vogla dhe nuk i trembeshin të flisnin për emocione – ndoshta mund të jetë kështu sepse supozohet se është normale që vajzat të tregojnë emocione .

Baballarët e vajzave të vogla gjithashtu përdorën gjuhë analitike ndërsa bashkëvepruan me vajzat e tyre, për të cilat studimi pretendonte, i ndihmon vajzat të kenë sukses akademik në të ardhmen e tyre.

Sa i përket baballarëve të djemve të moshës së vogël, ata u angazhuan më shumë në një lojë të ashpër me djemtë e tyre.

Etërit e djemve përdorën gjuhë më të orientuar drejt arritjeve (fjalë si ‘krenare’ dhe ‘fitore’) kur merreshin me djemtë.

Sidoqoftë, ajo që u vu re si faktor i zakonshëm ishte që ndërsa baballarët mund të sillen ndryshe me djemtë dhe vajzat e tyre, në asnjë mënyrë, fjalët dhe mënyrat e tyre ndihmojnë në zhvillimin e fëmijëve të tyre.

Jennifer Mascaro, studiuese kryesor dhe një mbajtëse e doktoratës gjithashtu vëzhgoi një ndryshim të mrekullueshëm në nivelin e vëmendjes që u jepnin baballarëve vajzave dhe djemve të tyre.

Ajo vërejti që nëse një fëmijë bërtiste ose pyeste babanë e tyre, baballarët e vajzave iu përgjigjën thirrjeve të tyre më shumë sesa bënin baballarët e djemve.

Asnjë baba nuk është i njëanshëm me fëmijët e tij me qëllim, por mënyra se si një baba u përgjigjet nevojave dhe emocioneve të fëmijëve të tij që në moshë të re mund të formojë personalitetin e tyre.

Gjithashtu, pasi vajzat besohet se janë më shumë në kontakt me anën e tyre emocionale, është më e lehtë për baballarët të lidhen me vajzat e tyre në një nivel emocional dhe të flasin lirshëm për ndjenjat e trishtimit ose lumturisë, por baballarët duhet të përpiqen të marrin edhe djemtë e tyre të shprehin emocionet e tyre me zë të lartë.

Ju jeni të sigurt që po i trajtoni fëmijët tuaj në mënyrë të barabartë dhe do t’i rritni ata me dashuri dhe kujdes – nuk ka dyshim për këtë!

Por nëse po pyesnit ndonjëherë se si lindi shprehja “vajza e vogël e babit”, tani ju keni një ide!/Gazeta Shneta/