Tre arsyjet kryesore për të marr një mendim të dytë pas një diagnoze të pranuar

2021-05-04 në ora 21:55

Njerëzit bëjnë gabime çdo ditë dhe mjekët nuk janë të imunizuar nga ky fakt. Për më tepër, disa mjekë janë më konservatorë ndërsa të tjerët priren të jenë më thutkë. Kështu që gjetjet dhe rekomandimet e tyre mund të ndryshojnë në mënyrë dramatike.

Për këtë arsye, gjithnjë e më shumë pacientë marrin mendimet e dyta pas një diagnoze. Nëse mjeku juaj rekomandon operacionin, gjen një diagnozë të kancerit ose identifikon një sëmundje të rrallë, ka shumë përfitime për të marrë një mendim të dytë, shkruan Very Well Health përcjell Gazeta Shneta.

Këto përfitime përfshijnë gjithçka, nga qetësia shpirtërore dhe konfirmimit të një diagnozë të re ose një plani tjetër trajtimi.

Edhe nëse mendimi juaj i dytë thjesht konfirmon atë që dini tashmë, ai përsëri mund të jetë i dobishëm.

Më pas ju do të dini se keni bërë gjithçka që mundeni për të siguruar që keni diagnozën e saktë dhe një plan trajtimi që ndihet më mirë me ju.

Një mendim i dytë gjithashtu mund të ofrojë depërtim në opsionet shtesë të trajtimit që mjeku i parë mund të mos i ketë përmendur.

Si rezultat, ju bëheni më të informuar për atë që është në dispozicionin tuaj dhe mund të merrni një vendim të arsimuar në lidhje me kujdesin tuaj shëndetësor dhe planin tuaj të trajtimit.

Kur duhet të merrni një mendim të dytë?

Merrni një mendim të dytë nëse keni kaluar një trajtim, por simptomat tuaja vazhdojnë. Askush nuk e njeh trupin tuaj më mirë se ju. Dhe nëse simptomat tuaja vazhdojnë edhe pas trajtimit, mund të jetë koha të kërkoni këshilla nga mjekë dhe specialistë të ndryshëm.

Shumë shpesh, njerëzit nuk avokojnë për veten e tyre. Në vend të kësaj, ata supozojnë se gjithmonë do të duhet të jetojnë me dhimbje kronike ose ndjenja të pakëndshme.

Por mos harroni, mënyra e vetme që do të merrni trajtimin që funksionon është nëse merrni diagnozën e duhur. Pra, nëse nuk po ndiheni më mirë dhe simptomat tuaja nuk po zhduken, mos u mjaftoni me kaq. Kontaktoni me mjekët e tjerë për mendimet e tyre.

– Merrni një mendim të dytë nëse diagnostikoheni me një sëmundje të rrallë

Ndonjëherë sëmundjet janë aq të rralla sa që ka shumë pak kërkime prapa tyre. Kur kjo të ndodhë, mund të jetë zhgënjyese dhe e frikshme të zbuloni se jeni diagnostikuar me ndonjë sëmundje kaq të rrallë. Por ju nuk jeni vetëm.

Përafërsisht 25-30 milion amerikanë janë diagnostikuar në një moment të jetës së tyre me një gjendje të rrallë shëndetësore. Për më tepër, ka rreth 7.000 çrregullime të rralla të zbuluara çdo vit sipas Qendrës Informative të Sëmundjeve Gjenetike.

Për shkak se ka kaq pak informacion në dispozicion në lidhje me sëmundjet dhe çrregullimet e rralla, është e rëndësishme të bëni hulumtimin tuaj, sepse rreziku i diagnozës së gabuar është domethënëse. Kërkoni mjekë dhe specialistë që kanë trajtuar çrregullimin tuaj dhe merrni mendimin e tyre. Kjo do të ndihmojë në sigurimin që jeni duke marrë trajtimin më të mirë të mundshëm për gjendjen tuaj.

– Merrni një mendim të dytë nëse trajtimi i rekomanduar është i rrezikshëm, përfshin operacion që është invaziv ose që ka pasoja gjatë gjithë jetës

Asnjëherë nuk është e mençur të pranoni operacionin ose një procedurë tjetër invazive pa eksploruar mundësitë tuaja. Megjithatë, disa njerëz mendojnë se nëse një mjek sugjeron një procedurë, ata duhet të pajtohen me të. Por mos harroni se është trupi juaj dhe jeta juaj.

Ju absolutisht keni fjalën e fundit në çfarë trajtimesh që pranoni. Si rezultat, mund të jetë e mençur të merrni një mendim të dytë nëse mjeku juaj po rekomandon diçka aq serioze sa operacioni. Të jesh proaktiv dhe të mbledhësh më shumë informacion do të të japë një kontroll më të madh mbi trajtimin tënd në fund të fundit.

– Merrni një mendim të dytë nëse jeni diagnostikuar me kancer

Me diçka aq serioze sa kanceri, të kesh kontribut nga një ekspert tjetër thjesht ka kuptim. Jo vetëm që një diagnozë e kancerit mund të jetë konfuze dhe mbizotëruese, por gjithashtu është një ngjarje që ndryshon jetën.

Prandaj, është e rëndësishme të jeni sa më i informuar në lidhje me prognozën tuaj dhe mundësitë e mundshme të trajtimit që keni në dispozicion. Mbani në mend se asnjë mjek nuk është plotësisht i informuar për gjetjet nga çdo studim i vetëm dhe provë klinike në vend. /Gazeta Shneta/