Troponina, biomarker kardiak më i rëndësishëm tek rastet e rënda me Covid-19

2021-02-21 në ora 22:48

Rreth 50% e pacientëve që janë shtruar në spital me gjendjen Covid-19 të rëndë dhe që tregojnë nivele të ngritura të një proteine ​​të quajtur troponinë kanë dëmtime në zemrat e tyre.

Lëndimi u zbulua nga skanimet e rezonancës magnetike (MRI) të paktën një muaj pas lirimit nga spitali, sipas gjetjeve të reja të botuara në ‘European Heart Journal’ shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Dëmtimi përfshin inflamacion të muskulit të zemrës (miokardit), mbresë ose vdekje të indit të zemrës (infarkt), furnizim të kufizuar të gjakut në zemër (ishemia) dhe kombinime të të tre gjendjeve.

Studimi i 148 pacientëve nga gjashtë spitale në Londër është studimi më i madh i deritanishëm për të hetuar rikuperimin e pacientëve me Covid-19 të cilët kishin nivelet të ngritura të troponinës duke treguar një problem të mundshëm me zemrën.

Troponina lëshohet në gjak kur dëmtohet muskuli i zemrës. Nivelet e ngritura mund të ndodhin kur një arterie bllokohet ose kur kemi inflamacion të zemrës.

Shumë pacientë që janë të shtruar në spital me Covid-19 kanë të rritur nivelet e troponinës gjatë fazës kritike të sëmundjes, kur trupi monton një përgjigje të ekzagjeruar imune ndaj infeksionit.

Nivelet e troponinës u rritën në të gjithë pacientët në këtë studim të cilët u ndoqën më pas përmes skanimeve MRI të zemrës pas lirimit nga spitali për të kuptuar shkaqet dhe shkallën e dëmtimit.

Dr. Marianna Fontana, profesoreshë e kardiologjisë në University College London, e cila drejtoi hulumtimin së bashku me Dr. Graham Cole, një kardiolog konsulent në Imperial College London, tha se:

“Nivelet e ngritura të troponinës lidhen me rezultate më të këqija në pacientët me Covid-19 Pacientët me sëmundje të rëndë Covid-19 shpesh kanë probleme shëndetësore para-ekzistuese të lidhura me zemrën, përfshirë diabetin, presionin e ngritur të gjakut dhe mbipeshën”. /Gazeta Shneta/