Ushqyerja me gji pas seksionit C zvogëlon dhimbjen e mbresës pas lindjes së fëmijës

2020-07-31 në ora 16:13

Është një fakt i njohur mirë që ushqyerja me gji ofron shumë përfitime si për nënat ashtu edhe për bebet.

Hulumtimi i vitit 2017 tani ka zbuluar që gratë që kanë seksione c mund të përfitojnë shtesë nga ushqyerja me gji shkruan Bellybelly.au

Sipas hulumtimeve të paraqitura në Kongresin ‘Euroanaesthesia’ në Gjenevë në 2017, nënat e seksionit c që ushqejnë me gji të paktën dy muaj pas lindjes kanë tre herë më pak të ngjarë të pësojnë dhimbje kronike përcjell Gazeta Shneta.

Shumica prej nesh do të presim të ndiejë dhimbje pasi të kemi një operacion të madh të barkut. Ne gjithashtu presim që të kemi një mbresë për të na kujtuar operacionin, por nuk presim dhimbje të vazhdueshme.

Dhimbja kronike është dhimbja që vazhdon përtej tre muajve pas operacionit.

Dhimbja e vazhdueshme pas c-seksionit mund të ketë efekte afatgjata tek gratë. Ndërhyn në aktivitetet dhe marrëdhëniet e përditshme dhe rrit mundësinë e depresionit ose ankthit.

Studiuesit nga Spanja shikuan 185 nëna që kishin një seksion c midis janarit 2015 dhe dhjetorit 2016.

Nënat u intervistuan në lidhje me modelet e ushqyerjes me gji dhe nivelin e dhimbjes kronike që ato kishin në vendin e prerjes në 24 dhe 72 orët e para dhe pas c-seksionit, dhe përsëri katër muaj më vonë.

Studiuesit gjithashtu morën parasysh efektin e faktorëve të tjerë në dhimbjen kronike. Këto përfshijnë teknikën kirurgjikale, dhimbjen gjatë 24-72 orëve të para, edukimin dhe profesionin e nënës dhe ankthin gjatë gjidhënies.

Rezultatet e studimit treguan se 22% e nënave që ushqenin me gji deri në dy muaj përjetuan dhimbje kronike katër muaj pas operacionit, krahasuar me vetëm 8% të nënave që ushqenin me gji për dy ose më shumë muaj.

Seksioni C është një nga procedurat më të zakonshme kirurgjikale në botë. Procedura përbën rreth 20-30% të lindjeve në vende si SH.B.A, Mbretëri e Bashkuar dhe Australi. /Gazeta Shneta/