Vaksina BioNTech/Pfizer shumë efektive në parandalimin e transmetimit COVID-19, zbulon studimi

2021-04-20 në ora 23:25

Kompania Pfizer njoftoi se vaksina e saj COVID-19 mund të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së virusit SARS-CoV-2.

Kërkimet kanë treguar se vaksina është 94% efektive në parandalimin e përhapjes së COVID-19 shkruan Very Well Health përcjell Gazeta Shneta.

Mjekët thonë se ka të ngjarë që vaksinat e tjera COVID-19 të autorizuara për përdorim në SHBA do të kenë rezultate të ngjashme.

Më 11 mars 2021, Pfizer bëri njoftimin se vaksina ARNm për COVID-19 ishte 94% efektive në parandalimin e transmetimit asimptomatik të SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19.

Gjetjet janë marrë nga të dhënat e identifikuara të pacientëve në Izrael. Të dhënat u mblodhën midis 17 janarit dhe 6 marsit 2021 – gjatë së cilës kohë vaksina Pfizer-BioNTech ishte e vetmja vaksinë COVID-19 e disponueshme në vend.

Vlen të përmendet gjithashtu se në atë kohë, lloji mbizotërues i virusit ishte B.1.1.7, varianti i SARS-CoV-2 në Mbretërinë e Bashkuar.

Të dhënat treguan se vaksina ishte të paktën 97% efektive kundër rasteve simptomatike të COVID-19 dhe shtrimeve të rënda dhe kritike në spital.

Mirëpo, a do të funksionojnë vaksinat COVID-19 kundër varianteve të reja?

Në një njoftim për shtyp, Profesor Yeheskel Levy, drejtori i Ministrisë së Shëndetësisë të Izraelit, tha se:

“Kjo tregon qartë fuqinë e vaksinës COVID-19 për të luftuar këtë virus dhe na inkurajon të vazhdojmë edhe më intensivisht me fushatën tonë të vaksinimit. Ne synojmë të arrijmë një përvetësim edhe më të lartë tek njerëzit e të gjitha moshave, gjë që na jep shpresë për të rimarrë funksionin normal ekonomik dhe shoqëror në një të ardhme jo aq të largët”.

Kompania Pfizer thotë se vaksina mund të trajtojë variante të reja COVID-19.

Shumë profesionistë mjekësorë në vijën e frontit të pandemisë COVID-19 inkurajohen nga gjetjet.

“Ky është një lajm i mrekullueshëm”, thotë për Very Well, Dr. Richard Watkins, një specialist i sëmundjeve infektive në Universitetin Mjekësor të Verilindjes së Ohajos.

“Ne e dinim që vaksina Pfizer ishte e shkëlqyeshme në parandalimin e sëmundjes dhe vdekjes por nuk e dinim nëse do të parandalonte transmetimin e virusit”, tha Dr. Timothy Murphy në Universitetin në Buffalo Jacobs. /Gazeta Shneta/