Vitamina K për të sapolindurit – Pse është e rëndësishme që gjatë lindjes

2019-09-07 në ora 17:07

Vitamina K është një vitaminë e tretshme në yndyrë që trupat tanë duhet të krijojnë mpiksje gjaku. Është një mikronutrient thelbësor. Ndihmon në prodhimin e protrombinës, proteina përgjegjëse për mpiksjen e gjakut.

 Pa këtë, edhe një prerje e vogël mund të vazhdojë me gjakderdhje dhe të rezultojë në humbje serioze të gjakut. Bebet e porsalindura lindin me nivele të ulta të Vitaminës K. Prandaj duhet të jepen gjë gjatë lindjes shkruan Parenting.firstcry.

Pse është e nevojshme Vitamina K për foshnjet e porsalindura?

Është e nevojshme për foshnjet e porsalindura pasi ndihmon në parandalimin e një sëmundjeje të rrallë, por serioze të quajtur Sëmundja hemorragjike e të sapolindurve, e njohur edhe si gjakderdhja e mungesës së vitaminës K transmeton Gazeta Shneta.

Kjo sëmundje shfaqet në javën e parë të jetës dhe mund të shkaktojë gjakderdhje të brendshme që mund të dëmtojë organet përgjithmonë dhe madje mund të jetë fatale. Prandaj, shtesat duhet t’u jepen të porsalindurve për t’u siguruar që ata nuk kanë mungesë.

Të gjithë të porsalindurit kërkojnë një shtesë të kësaj vitamine.

Foshnjet e parakohshme, foshnjet e sëmura dhe të porsalindurit që kërkojnë operacion janë në rrezik më të madh për të pasur sëmundjen hemorragjike.

Pse foshnjet kanë një nivel të ulët të vitaminës K?

Foshnjet nuk kanë mjaftueshëm Vitaminë K sepse sasi të mjaftueshme nuk transferohen përmes placentës gjatë shtatëzanisë ose përmes qumështit të gjirit. Gjithashtu, ajo sintetizohet në trupin tonë nga bakteret e zorrëve.

Sidoqoftë, foshnjet nuk kanë baktere të mjaftueshme të zorrëve gjatë lindjes për të bërë të njëjtën gjë. Këtu janë disa mënyra se si mund të korrigjohet situata:

-Injeksion me vitaminë K për të porsalindurit;

 – Vitamina K orale për të porsalindurit;

 Pediatri në spitalin ku ka lindur foshnja juaj zakonisht administron Vitaminë K për fëmijën tuaj.

Infermierja ose mjeku juaj zakonisht do t’ju pyesë nëse dëshironi t’i jepni të njëjtën gjë fëmijës suaj si injeksion ose si pika orale.

Është më mirë të zgjedhësh injeksionin pasi është më efektiv sesa pikat orale. /Gazeta Shneta/